RODE OPET SLEĆU U TRSTENIK: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više (VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 09. 2023. u 14:38

VIŠE od 750 beba rodilo se u Trsteniku od 2020. godine, pokazuje istraživanje „Novosti“.

РОДЕ ОПЕТ СЛЕЋУ У ТРСТЕНИК: Број становника у Расинском округу опада, али у једној општини беба је све више (ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Fenomen većeg broja novorođenčadi utoliko je značajniji što se ova opština, poput mnogih u Srbiji, bori sa nepovoljnom demografskom slikom, koju ilustruje podatak da je između dva popisa, 2011. i 2022. godine, izgubila 6.800 stanovnika.

„Formula“ čija primena ima kao rezultat da je samo u prvih osam meseci rođeno 140 beba, krije se u vantelesnoj oplodnji, većim ulaganjima u zdravstvenu zaštitu žene i dece. Trstenik je praktično prvi u Srbiji počeo sa maksimalnim relaksiranjem kriterijuma za finansijsku podršku u postupcima VTO. I danas u tome prednjače: prava na sufinansiranje postupka imaju žene do čak 48 godina starosti.

- Zaista smo se trudili da stimulišemo žene na rađanje i da budemo produžena ruka populacionoj politici Vlade, Ministarstva zdravlja i opštine - navodi za „Novosti“ dr Dragica Gočanin Pejčić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena. - Uspeli smo da poslednje tri do četiri godine broj beba bude isti ili veći. Već 2020. godine imali smo konkretne rezultate: među 252 bebe, bilo je 37 koje su u svojim porodicama treće dete i čak 10 porodica koje su dobile četvrto dete.

Pravilnici za sufinasiranje VTO redovno se usklađuju sa pravilnikom RFZO, ali su sa snižavanjem kriterijuma za dobijanje sredstava krenuli ranije i još uvek prednjače u nekim elementima. Parovi u Trsteniku koji imaju problem sa sterilitetom godinama već mogu da dobiju potporu za postupke u inostranstvu i u Srbiji, sufinansira se i sekundarni i muški sterilitet, neograničen broj pokušaja VTO.

Borba na dva fronta

- Ne zaboravite da smo do tih rezultata došli uprkos kovid infekciji, nekako smo se istovremeno borili i protiv virusa i protiv demografksih pokazatelja - napominje u razgovoru za „Novosti“ dr Žaklina Ristić, direktorka DZ „Sava Stanojević“. - Ulaganje u zdravstvo je od krucijalnog značaja, to je, kao i investicija u obrazovanje, osnova svakog društva. Medicina stalno napreduje i to moramo da pratimo.

Rezultat: tri bebe došle su „iz epruvete“ prošle godine, a jedna trudnoća je u toku. U zadnjih pet godina finansirano je 17 pokušaja vantelesne oplodnje. Parovi dobijaju po 300.000 dinara.

- Sve potrebne analize, pripreme za VTO, mogu se obaviti u našem Domu zdravlja i u Opštoj bolnici Kruševac, odnosno u ZZJZ u tom gradu - predočava dr Gočanin Pejčić.

- Od ultrazvuka, laboratorijskih analiza, testiranja plodnosti. Na kraju, i trudnoća se ovde vodi sve do trenutka porođaja. Nabavljeni su najsavremeniji uređaji, 4D ultrazvuk, mikriskop za citoskrining, tako da radimo i sve ekspertske i internističke preglede, pripreme za carski rez, epidural, testove.

U Domu zdravlja "Dr Sava Stanojević" ranije je osnovano Savetovalište za reproduktivno zdravlje, gde se osim skrininga i papa testova radi i provera malignih lezija. Pristigli su i mladi ginekolozi sa specijalizacije i sada ih u Službi ima četvoro. Rade i testiranja jajnika, grlića materice i manje intervencije aparatom za radiotalase. Cilj je da žena na vreme prepozna rizike i čuva reproduktivno zdravlje.

Posebno su bile ohrabrene da rađaju i žene sa invaliditetom. Zahvaljujući poljskoj ambasadi,Trstenik je dobio i moderan ginekološki sto za pregled zdravstveno ugroženih žena, onih koje se teže kreću zbog bolesti, autoimunih stanja ili godina.

Porast beba primećuju i na pedijatriji.

- Trstenik ni u vreme kada je ovde živelo 80.000 ljudi, a privreda cvetala nije imao veliki broj novorođenčadi, a definitivan pad je usledio 90-ih godina – kaže za „Novosti“ dr Biljana Prokić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece sa iskustvom od 39 godina. - Registrujemo veći broj kartona, natalitet počinje da se popravlja, iako kada pogledamo demografsku sliku vidimo da nas je u celini manje. Ono što nama trenutno nedostaje jesu lekari, imamo samo troje specijalista pedijatrije i jednog lekara opšte prakse. Dnevno pregledamo od 50 do 60 dece, a normativ je 30.

Porodilišta nema 30 godina

Trstenik nema porodilište već 30 godina. Nove bebe, međutim, ponovo dolaze na svet. Nekada su nestrpljive i rode se u vozilima hitne pomoći ili u Domu zdravlja. Upravo se to dogodilo u februaru 2020. godine, kada je dr Ivan Milutinović svog prvog radnog dana po povratku sa specijalizacije porodio sugrađanku Danicu Kovačević (27).

Lekari su angažovani u čak tri savetovališta za decu različitih uzrasta. Pedijatrija, odnosno dva dispanzera, za predškolski i školski uzrast, dobili su i autoklav, sterilizator, nov EKG, nameštaj, a počinje i renoviranje celog odeljenja.

Najvitalnije službe Doma zdravlja, uključujući i patronažu, dobili su nove kolposkope, defibrilatore, mikroskope, digitalne vage, inhalatore, nove sanitete. Saveznik u borbi za svaku bebu postala je i nova dijagnostika. Uskoro će početi i snimanje dečijih kukova.

BONUS VIDEO - „NOVOSTI“ ISTRAŽUJU: Koliko Trsteničana danas živi u ovom gradu, kako se bore za svaku bebu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave