GODIŠNJICA DEPORTACIJE JEVREJA: Zrenjanin ne zaboravlja stradale u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 08. 2023. u 19:15

KOMEMORACIJA povodom 82. godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata održana je na Memorijalnom jevrejskom groblju u Zrenjaninu, a istovremeno otkriven je spomenik sa imenima svih stradalih 1941. godine.

ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА: Зрењанин не заборавља страдале у Другом светском рату (ФОТО)

grad Zrenjanin

Komemoraciji je prisustvovala zamenica iMisije Ambasade Izraela u Srbiji Aleksandra Ben Ari, uz gradonačelnika Zrenjanina Simu Salapuru, predstavnike Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda, Pančevo i Zrenjanin, Židovske opštine Split i preživelih učesnika Holokausta dr Teodora Kovača i Ester Bajer.

- Ponosni smo na činjenicu da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji u kojem je postavljeno spomen obeležje „Kamen spoticanja“ u znak sećanja na pripadnike Jevrejske zajednice koje su bile žrtve Holokausta. Spomen obeležje je postavljeno na pet lokacija, za porodice Elek, Ekštajn, Đarfaš, Kunstler i Ivanji i te žrtve ne smeju biti zaboravljene i ne smemo ih se sećati samo na godišnjicu stradanja, već svakodnevno kroz svoj život i rad – rekao je gradonačelnik Zrenjanina, navodeći da spomenik na Memorijalnom jevrejskom groblju ne treba da bude samo mesto tugovanja, već mesto podsećanja na strahote rata i opomena za sve buduće generacije.

Avgusta 1941. godine, oko 1.300 Jevreja, uhapšenih prethodnih dana u Petrovgradu i okolini, sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. U prvom transportu šlepovima u smrt su poslati stariji, a u podne, po najvećoj letnjoj žegi, žene i deca, bez hrane i vode, u pretrpanim šlepovima po nesnosnoj vrućini.

U Beogradu su muškarci zatvoreni u "Topovske šupe" i odatle sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva, dok su se žene i deca nalazili u logoru smrti "Sajmište", gde su celu zimu moreni hladnoćom i glađu. U periodu od januara do maja 1942. godine, preživeli zatočeni su ugušeni u "dušegupkama", kamionima koji su specijalno za Jevreje dopremljeni iz Berlina.

Nakon kadiša, jevrejske molitve za preminule, koju je izrekao Isak Asijel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, predstavnica Ambasade Izraela Aleksandra Ben Ari je sa Ljiljanom Popov otkrila spomenik i položila venac.

Izložba u Muzeju

Povodom obeležavanja 82. godine od deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata u Muzeju u Zrenjaninu je otvorena izložba posvećena Hermanu Helfgotu, poslednjem zrenjaninskom rabinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)