U GRAD NA LIMU PROVELI DVA DANA: "Mostovi Balkana" spojili u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja (FOTO)

A. ROVČANIN

02. 08. 2023. u 20:24

"MOSTOVI Balkana" spojili su u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja.

У ГРАД НА ЛИМУ ПРОВЕЛИ ДВА ДАНА: Мостови Балкана спојили у Пријепољу фолклораше из пет земаља (ФОТО)

A.Rovčanin

Kulturno-umetnička društva i ansambli iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, tokom dvodnevnom boravka u gradu na Limu predstavili su brojnim posetiocima svoje narodne običaje, pesme, igre, muzičke numere na tradicionalnim instrumentima i nošnju krajeva iz kojih su došli.

"Mostovi Balkana" su manifestacija koja je posvećena održavanju tradicije izvornog narodnog stvaralaštva i jačanju kulturnih veza među zemljama Balkana. Prijepolje je i ove godine ugostilo nekoliko stotina folkloraša iz pet zemalja, koji su održali zajednički večernji koncert, na platou ispred Doma kulture, a potom narednog dana prodefilovali gradskim ulicama i petnaesti put u  selu Jabuka, na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, predstavili svoje igre i običaje.

A.Rovčanin

Večernji koncert na punom platou Doma kulture


Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava zato, kako kažu, mnogi se stalno vraćaju u grad na obali Mileševke, a Sarajka Lamija Džaferović Zulfić jedna je od njih. Ona kaže, da igra i pesma spajaju ljude te da je stekla brojna prijateljstva.

- Publici predstavljamo igre i običaje iz Sarajeva i okoline, i zaista smo naišli na topao prijem. Ovde se uvek dobro provedemo i napravimo neka nova prijateljstva – kaže Lamija iz KUD-a “Gajret”.

A.Rovčanin

Različitosti spojile narode Balkana


"Mostove Balkana" tradicionalno organizuje lokalni Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i opštine Prijepolje. Direktorka Doma kulture, Admira Hamidović ističe da je manifestacija revijalog karaktera, sa ciljem povezivanja balkanskih naroda kroz igru i pesmu.

- Želimo da prikažemo tradiciju prijepoljskog kraja ali i da ljudi u Prijepolju vide tradiciju drugih naroda. Ovom manifestacijom kroz igru i pesmu promovišemo kulturu u raznolikosti, balkanskih naroda – kazala je Hamidović.

A.Rovčanin

Brojni ljubitelji na Jabuci kod Prijepolja uživali u igri i pesmi


Folkloraše je na Jabuci, brdu iznad Prijepolja, pozdravio predsednik opštine Drago Popadić. On je rekao da ova manifestacija ima nemerljiv značaj za Opštinu na čijem je čelu.
- Ova manifestacija spaja i ujedinjuje narode Balkana, zato za nas ima veliki značaj. Moramo se truditi da je iz godine u godinu podižemo na što veći nivo, da postane i evropska manifestacija – rekao je Popadić. 

A.Rovčanin

Folkloraše pozdravio predsednik opštine Drago Popadić


Tokom dvodnevnog druženja na ovom jedinstvenom festivalu nije se mogla čuti ružna reč, a poruka folkloraša je u potpunosti sadržana u njenom nazivu Mostovi Balkana. U revijalnom delu programa nastupila je pevačica narodne muzike Gordana Lazarević i trubači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)