"IGRA ZA DUKAT" OSTALO ZA - DUŠU: Obeleženo 130 leta od manifestacije potekle iz krupanjskog sela Brštica

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

02. 08. 2023. u 06:45

RAĐEVCI su, raznim programima, ovogodišnjim petrovdanskim "Igrama za dukat" obeležili 130 leta od početka ove manifestacije, a čuvari tradicije posebno su ponosni što se ona - već tri decenije - održava u duhovno-kulturnom kompleksu Dobri Potok kod Krupnja, gde se o pomenutom prazniku sjati više hiljada ljudi ne samo iz ovog dela Srbije, već i iz Republike Srpske, pa i rasejanja.

ИГРА ЗА ДУКАТ ОСТАЛО ЗА - ДУШУ: Обележено 130 лета од манифестације потекле из крупањског села Брштица

Foto V Mitrić

- "Rodno mesto" svetkovine je selo Brštica, zaseok Kapetanova voda - objašnjava Zoran Zoka Marković, rođeni Rađevac, veliki dobrotvor i višegodišnji član najviših crkvenih organa. - Kolo se igra do tri sata i ko bude najbolji, dobija medaljon, a mi, zahvaljujući proti Aleksandru Đurđevu, koji je osmislio i uredio kompleks u Dobrom Potoku, ne samo što čuvamo naše običaje, već i proširujemo znanja o njima.

U kolu, tako, zaigra i po nekoliko stotina mladih, momci i devoje sa "svih srpskih strana" uživaju, a bude i veterana, koji ne priznaju godine... Opet tradicionalno, pre "Igre za dukat", nastupi bar desetak ansambala kulturno-umetničkih društava iz svih krajeva Srbije, a upravo završena svetkovina - uz blagoslov episkopa šabačkog Jeroteja - bila je jedna od najuspešnijih, posebno po poseti naših zemljaka iz inostranstva.

I ovoga leta medaljone sa likom svetitelja - darove organizatora iz Crkvene opštine dobripotočke, TO Krupnja i lokalne samouprave - zaslužili su Marko Marković iz Badnjevca i Milica Nešić iz Bele Crkve.

- Opština ima niz zanimljivih atraktivnih i važnih sadržaja, a "Igra za dukat" je jedna od njih, jer populariše i takozvani verski turizam, koji je naše strateško opredeljenje, zasnovano na bogatim potencijalima čitavog ovog kraja - zaključuje prvi čovek Krupnja Ivan Isailović.

                 

                              

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)