VEK I PO PETROVDANSKOG SABORA: Tradicionalni skup u sredu u Krupnju

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

10. 07. 2023. u 18:16

Čuveni Petrovdanski sabor u Krupnju biće održan u sredu, 12. jula. u Dobrom potoku.

ВЕК И ПО ПЕТРОВДАНСКОГ САБОРА: Традиционални скуп у среду у Крупњу

foto V Mitrić

Manifestacija, koja se održava  jubilarni, 150 put, okupiće, kao i svake godine, veliki broj verujućih ljudi, ne samo iz Rađevine, Jadra i Podgorine,  Pocerine, Mačve, Posavotamnave, Azbukovice i Podrinja,  već i iz svih delova Srbije, Republike Srpske i rasejanja.

Po tradici, posle litirgije u drevnom i lepom hramu, počinju igre više kulturno-umetničkih društava iz Rađevini i iz drugih mesta, tradicionalnih učesnika ove petrovdanske svetkovine.

Tradicionalna je igra "za dukat", čija se kola viju i do tri sata, u poslepodnevnim satima, kada postaje podnošljivije vreme za igru. Najbolji igrači, momak i devojka, po oceni žirija, od organizatora, a to su Dobropotočka crkvena opština, TO Krupanj i opština  Krupanj, dobijaju, pored ostalog, medaljon sa svetiteljskim likom.

- Ova manifestacija počela je pre 130 leta kod Kapetanove vode u Bogoštici, kod Krupnja, a  onda je pre skoro 30 leta preseljena u Dobri potok - kaže Zoran Marković, vernik iz Loznice, poreklom iz Rađevine. - Ovo je dan kada se, pored ostalog, "sabiramo" svi mi Rađevci, ma gde bili, družimo između sebe i drugim ljudima, na način pun pažnje, poštovanja i ljubavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)