KLJUČEVI NOVOG POČETKA: U Vrnjačkoj Banji useljena nova zgrada za socijalno stanovanje

G. ĆIROVIĆ

26. 06. 2023. u 15:31

UZ prigodnu svečanost, u vrnjačkom naselju Duboki potok, uručeni su ključevi novoizgrađenih stanova namenjenih socijalno ugroženim i osetljivim kategorijama stanovništva.

КЉУЧЕВИ НОВОГ ПОЧЕТКА: У Врњачкој Бањи усељена нова зграда за социјално становање

G.Šljivić

Ovom prilikom ukupno 20 korisničkih porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama primile su ključeve nameštenih i opremljenih stanova koje dobijaju na korišćenje po neprofitnoj mesečnoj zakupnini. Osim stambenog rešenja, svi korisnici dobijaju i podršku u aktivnoj inkluziji u vidu ekonomskog osnaživanja i povećanja zapošljivosti, kao i opremanja domaćinstava osnovnim kućnim aparatima i nameštajem.

G.Šljivić

 

- Naša kuća u obližnjem selu samo što se nije srušila, kad god je kiša padala, kod nas je bila poplava, a vodu i kupatilo nismo imali. Sada imamo pristojan krov nad glavom, u novom stanu od 40 kvadrata živeće nas četvoro - kaže korisnica Sonja Ibrić.

G.Šljivić

Sonja Ibrić sa porodicom u novom stanu

Nova zgrada izgrađena je u okviru projekta „Dostojanstven život - doprinos socijalnoj inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz unapređenje stanovanja i mere socijalne integracije u opštini Vrnjačka Banja“ koji su, uz pomoć donacije Evropske unije, sproveli vrnjačka lokalna samouprava u partnerstvu sa ovdašnjom Stambenom agencijom, organizacijom UNOPS, Edukacionim centrom i Udruženjima građana „Pokret za evropsku Vrnjačku Banju“ i „Korteks“.

G.Šljivić

 

Uručenju ključeva, uz čelnike lokalne samouprave i predstavnike međunarodnih organizacija, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

G.Šljivić

Državni sekretar Krsto Janjušević

- Put od osobe sa socijalnim potrebama do lica koje ima dostojanstven život, kakav je i naziv ovog projekta, ima mnogo koraka koje samo zajedničkim, sistemskim i timskom pristupom možemo da ubrazamo. A rezultat svega je ovaj ključ koji uručujemo porodicama koji će im promeniti život i biti novi početak – rekao je Krsto Janjušević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Tugu smo pretvorili u osmeh i nadu i sigurno ćemo nastaviti sa sličnim projektima.

PROJEKAT

VREDNOST projekta je 856.000 evra, od kojih je EU izdvojila 740.000, a vrnjačka lokalna samouprava 116.000 evra.

- Novih 20 stanova u zgradi i tri rekonstruisana objekta koristiće 13 porodica romske nacionalnosti, sedam porodica žena žrtava porodičnog nasilja i dve porodice koje pripadaju drugim osetljivim grupama, a jedna stambena jedinica je dodeljena mladima koji izlaze iz sistemaa socijalne zaštite – rekao je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine, dodajući da je sve korisnike u novim stanovima sačekao novčani vaučer za lakši početak pod novim krovom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!