ŽENSKO VIĐENJE RASPADA SFRJ: „Kabare Jugoslovenke" u Subotici

J. LEMAJIĆ

25. 05. 2023. u 08:00

NEKADAŠNjI Dan mladosti, 25. maj, na sceni "Jadran" Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici obeležiće četvrta ovosezonska premijera - "Kabare Jugoslovenke", u režiji Ivana Lea Lema, koji je i autor teksta.

ЖЕНСКО ВИЂЕЊЕ РАСПАДА СФРЈ:  „Кабаре Југословенке у Суботици

foto: Narodno pozorište Subotica

Šta bi bilo da su žene iz nekadašnjih jugoslovenskih republika preuzele vlast pokazaće osam žena i jedna audio uloga...

- Hteli smo da napravimo žensku priču, a ispala je prava ženska revolucija. Šta bi, možda, bilo da se Jugoslavija nije raspala, i šta će, možda, biti ako se tretman žena ne promeni? Ova predstava nosi široku svest o svemu što nam se dešava - kaže Jelena Mihajlović, direktorka Drame na srpskom jeziku.

Uloge

PRIČU Jugoslovenki ispričaće Suzana Vuković, Jelena Mihajlović, Sanja Moravčić, Kristina Jakovljević, Monja Medaković Vuksanović, Nikolina Vujević, Vesna Kljajić Ristović i Sofija Mijatović, dok Minja Peković ima audio-ulogu TV moderatora.

Po rečima reditelja, komad je pravljen baš za Suboticu - multikulutralni prostor otvoren prema svima...

- Priče žena iz šest republika i dve autonomne pokrajine naše bivše države spojene su u jednu, paralelnu istoriju Jugoslavije. One pronalaze plan vojnog puča u slučaju destabilizacije vlasti posle Titove smrti i dobijaju prevrat serviran "na tacni". Ipak, njihove lične priče su u prvom planu, dok je politika u pozadini - otkriva Ivan Leo Lem.

Osim što je nastao kao zbir svih jezika nastalih raspadom Jugoslavije, sabravši u sebe standard i žargon, fraze i dijalekte, stilske figure i lokalizme, komad je i spoj pesme, plesa, igre, burleske, komedije, stendapa, mjuzikla, pripovedanja...

                                                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove