Opština Sokobanja među najboljima u Srbiji u primeni principa dobrog upravljanja

S. M. J.

17. 05. 2023. u 15:41

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) danas su uručili godišnje nagrade najboljim opštinskim i gradskim upravama u primeni principa dobrog upravljanja u 2022. godini. Među nagrađenima i opština Sokobanja.

Општина Сокобања међу најбољима у Србији у примени принципа доброг управљања

FOTO: Privatna arhiva

Opština Sokobanja dobila je prvu nagradu u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave za primer dobre prakse pod nazivom „Plan razvoja opštine Sokobanja 2022 - 2030“.  Nagrade su, pored Sokobanje, dobili i Kragujevac, Vranje i Vrnjačka Banja

- Opština Sokobanja uspostavila je novi regulatorni okvir koji obezbeđuje sinhronizovan pristup planiranju od republičkog do lokalnog nivoa upravljanja, odnosno sistem koordinisanog, efikasnog i transparentnog planiranja, sa ciljem uvođenja sistema odgovornosti za rezultate i merenje efikasnosti rada javne uprave – navodi se u obrazloženju odluke o dodeli godišnjih nagrada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština.

Pobednicima konkursa dodeljena su sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, svakom od nagrađenih po 2,5 miliona dinara.

- Proglašavamo najbolje opštine i gradove i dodeljujemo im nagrade prvenstveno da bismo podstakli sve naše jedinice lokalne  samouprave da ulože dodatne napore u podizanje kvaliteta života ljudi na lokalu. Uveren sam da se Kragujevac, Vrnjačka Banja, Vranje i Sokobanja, neće zaustaviti na ovom priznanju i da će u budućnosti biti još spremniji u sprovođenju najvažnijih zadataka, pre svega, u pružanju usluga, jer je kontinuirano transparentno, odgovorno i delotvorno upravljanje ključno za očuvanje poverenja građana – rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, pobednicima će SKGO donirati i opremu osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština, ukupne vrednosti od 4,5 miliona dinara, odnosno po 1.125.000 dinara uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku