"MUZEJI ZA 10": Izložbe, kamerne postavke, predavanja, koncert u okviru manifestacije (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

17. 05. 2023. u 14:36

TOKOM manifestacije Muzeji za 10 koja traje do 19. maja Muzej u Zrenjaninu pripremio je izložbe, kamerne postavke, predavanja i koncert Muzičke škole Josif Marinković.

МУЗЕЈИ ЗА 10: Изложбе, камерне поставке, предавања, концерт у оквиру манифестације (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Od 18. maja posetiocima će biti dostupna postavka Nemanjići - rađanje kraljevine, koja obuhvata deo kostima i rekvizita korišćenih za realizaciju istoimene serije, kao i izložba Muzej u očima dece, namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina i porodicama sa mlađom decom.

U okviru stalne postavke, dostupne su i dve kamerne postavke. Niša japanizma, sa predmetima od keramike, porcelana, metala i drveta izrađenih u Japanu, koji vremenski obuhvataju period od kraja 19. pa sve do sredine 20. veka. Akvizicija eksponata realizovana je tokom 2019. i 2020. godine kada je otkupljen veći broj predmeta iz privatne kolekcije Zrenjaninca Boška Zakina, a autor postavke je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.     

Uhvaćeni u mreži Vilin konjic, naslov je kamerne postavke, u kojoj su pored stalne postavke Vilin konjica izložene dodatne vrste, deo bogate kolekcije prirodnjačkog odeljenja, koja broji preko hiljadu primeraka.

U okviru programa manifestacije Muzeji za 10, u četvrtak, 18. maja, održava se koncert Muzičke škole Josif Marinković, uz besplatan ulaz za sve sadržaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom