KAKO SU PRVI MAJ SLAVILI 1908. GODINE U KRUŠEVCU? Ova fotografija je dokaz

S.BABOVIĆ

01. 05. 2023. u 17:00

PRVI maj se u Kruševcu proslavlja duže od jednog veka, a dokaz je upravo ova fotografija na kojoj su Kruševljani uslikani 1.maja,1908.godine ispred gostionice „Amerika“.

КАКО СУ ПРВИ МАЈ СЛАВИЛИ 1908. ГОДИНЕ У КРУШЕВЦУ? Ова фотографија је доказ

Foto:arhiv Milos Stojadinovic

Kako se vidi na zastavi, koja je bila kod ugostiteljskog objekta, reč je o radnicima koji su bili članovi Pododbora opančarskih radnika. Na fotografiji su opančari različitih generacije, od dečaka do Kruševljana u poodmaklim godinama.

Prvi Prvomajski uranak je u Kruševcu zabeležen još ranije. Davne 1896.godine, radnici su se prvi put okupili i to nedaleko od tadašnje Barutane Obilićevo. Svega 7.701 stanovnik živeo je u Kruševcu s kraja 19. i početkom 20. veka, ali je to bio živalj, zanatlijski i trgovački, na koga su se lako nakalemile potonje ideje Svetozara Markovića.

- Prva proslava 1. maja održana je u formi izleta u blizini barutane Obilićevo, kod česme Dobra voda, a završila se na Bagdali - istražuje Đorđe Matić Kekeran u izdanju "Kruševac i njegov napredni radnički pokret" iz 1975. - Uranak sa oko 50 zanatlija i zanatskih radnika i srednjoškolaca organizovali su profesori Emilo Muža i Radivoje Ilić, Stavra Stamenković, abadžija, Miladin Milošević, bojadžija, Vlada Sandrić, pekar, Triša Kaclerović, učenik viših razreda kruševačke gimnazije i četrnaestogodišnji kamenorezački učenik Stojan Milošević.

Uranci su nastavljeni na Bagdali, gde se održavaju i danas, a tradicionalno okupljanje sindikata je kod jedinstvenog Spomenika Prvom maju, rad akademskog vajara Milivoja Mićića(1935-2003).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima