UGUŠIĆEMO SE OD KOMŠIJSKOG SMEĆA: Živkovići iz Niške Banje muku muče sa otpadom u susednom dvorištu

J. Ć.

24. 05. 2023. u 12:25

PORODICA Živković iz Niške Banje bezuspešno, dugi niz godina pokušava da se reši smeća koje je u drugom delu dvorišta dovlačio komšija kome je pripadalo prizemlje iste kuće. Odvojeni su im ulazi i imaju posebna dvorišta, ali smeće koje se godinama nagomilavalo niko neće da ukloni.

УГУШИЋЕМО СЕ ОД КОМШИЈСКОГ СМЕЋА: Живковићи из Нишке Бање муку муче са отпадом у суседном дворишту

foto: J. Ć.

Dok je komšija bio živ, pisali su i obraćali se raznim institucijama da problem reše. Međutim, svi su odgovornost prebacivali jedni na druge. Prošle godine je u prizemlju izbio požar, od čega su strahovali i Živkovići kojima pripada prvi i drugi sprat iznad, a nekoliko dana nakon toga vlasnik prizemlja je preminuo. Ceo taj deo kuće ostao je tako kako su ga ostavili vatrogasci, dok je dvorište i dalje puno smeća i starih stvari.

- Prizemlje kuće je pre 20 godina kupio deka koji je u Niš stigao iz Amerike, nakon što se tamo penzionisao. Živeo je potpuno sam. Kada smo primetili da sakuplja otpad, obavestili smo komunalnu inspekciju. Oni bi došli, napisali kaznu, a on bi je platio jer je devizni penzioner. Kazna ga ne bi opametila, već je nastavljao dalje. Bio je sam, imao je 90 godina, teško se kretao, videli smo da je teško i živeo, bez vode koja mu je bila isključena. Pokušali smo sa Centrom za socijalni rad da ga zbrinemo, pokušali smo i sa različitim inspekcijama, čak i sa ombudsmanom - kaže Marija Živković, vlasnica prvog i drugog sprata kuće u čijem prizemlju se množe pacovi.

Zakon traži naslednike


NAKON smrti vlasnika, trebalo bi da naslednik preuzme brigu o dvorištu, ali se niko od naslednika nije pojavljivao i ne zna se ko su, ni da li ih ima. Zakonom o nasleđivanju propisano je da notar pokuša da nađe naslednike. Ako on ne uspe, objavljuje se oglas u kom se naslednici pozivaju da se jave u roku od godinu dana. Ako se ni tada naslednik ne javi, zaostavština pripada Republici Srbiji. Za to vreme, Zakonom je predviđeno da se postavi privremeni staralac zaostavštine.

U dvorištu, koje je vlasnik zaključavao katancem, mogu se naći i dva stara automobila, odbačeni nameštaj, plastične flaše...

- Problematičan deo koji se nalazi u kući ne pripada nama. Samim tim ne možemo i sami ništa da rešimo. Mi već dve-tri godine pokušavamo to da rešimo bezuspešno – priča nam Marija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!