BOČARSKI DRUM DOBILI NA PET GODINA : Lovcima Kikinde grad poverio veliku površinu na održavanje (FOTO)

R. Š.

07. 04. 2023. u 12:59

Grad Kikinda dao je Lovačkom udruženju na korišćenje, bez naknade, Bočarski drum čija je dužina od oko šest kilometara i koji ima oko 12 hekatara obradive površine. Lovci sada treba da održavaju drvored koji ujedno čini i vetrozaštitni pojas, a zemljište mogu da obrađuju i koriste za svoje potrebe.

БОЧАРСКИ ДРУМ ДОБИЛИ НА ПЕТ ГОДИНА : Ловцима Кикинде град поверио велику површину на одржавање (ФОТО)

Foto: Lovačko udruženje Kikinda

- Briga o Bočarskom drumu dodeljena nam je na osnovu pilo-projekta, koji će trajati pet godina. Već smo preorali deo parcele i posejali proso, koje ćemo koristiti za ishranu divljači. Lokalna samouprava je preuzela obavezu da u dva postojeća drvoreda dopuni sadnice, koje su se osušile, i da ih zaliva jednom mesečno. Mi ćemo nadzirati drveće, paziti da ne dođe do nezakonite seče i čuvati mladi zasad kkji je važan kao vetrozaštitni pojas – prenosi Mladen Banjac, predsednik Lovačkog udruženja Kikinda.

Lovci će na ovom potezu postaviti i hranilice i pojilišta za divljač koje su dužni i da sami održavaju. Između stabala u drvoredu planirana je sadnja žbunastog bilja, koje će takođe služiti kao zaštita od vetra, ali će koristiti i divljači za ishranu.

GOSTIJU, IPAK, IMA

Iako kikindsko lovište nije bogato i atraktivno kao nekada, lovci, ipak, dolaze iz Crne Gore, Grčke, Austrije i Mađarske. Lovište ima velike kapacitete, a da bi se oživeo lovni turizam, koji je nekada bio veoma razvijen, lovci očekuju podršku lokalne samouprave, koja, za sada, ne izostaje

Ovakva saradnja jeste zajednička težnnja Lovačkog udružanja i lokalne samouprave da se lovstvo u Kikindi oživi i podigne na viši nivo, na kojem je nekada bilo. Ovo Lovačko udruženje jedno je od najstarijih u zemlji, a lovište jedno od najvećih u zemlji sa oko 30 hektara površine. Ljudi u zelenim uniformama čine velike napore da lovstvu povrati stare pozicije kada se u Kikindu dolazilo radi bogatog ulova srndaća, ali i fazana, jer je ovde nekada radila fazanerija „Mlaka“ čiji je kapacitet 12.000 metara kvadratnih volijera za uzgoj 24.000 jednodnevnih pilića.

- Kupujemo divljač od Lovačkog saveza Srbije kako bi obogatili svoje područje. Letos smo, kada je bila velika suša, postavili 24 pojilišta da bi sačuvali postojeći fond. Odstrel radimo po Planskim dokumentima Lovačkog saveza Srbije i po kvotama koje su nam određene. Radimo i selektivni lov, a to znači odstrel starijih jedinki, lošijeg fizičkog stanja – prenosi Mladen Banjac, predsednik Lovačkog udruženja Kikinda, koje je jedno od retkih koje je u sistemu PDV-a i posluje pozitivno.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!