U SMEDEREVU 27 POTVRĐENIH SLUČAJEVA MALIH BOGINJA: Među zaraženima više ženske dece, naknadno vakcinisano oko tri stotine mališana

Јелена Илић
Jelena Ilić

08. 02. 2023. u 13:04

PREMA poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, u Smederevu je do sada laboratorijski potvrđeno 27 slučajeva malih boginja, od toga 19 kod dece. Dom zdravlja Smederevo beleži veći obuhvat vakcinacije, a procene su da je za mesec dana naknadno vakcinisano najmanje 300 mališana.

У СМЕДЕРЕВУ 27 ПОТВРЂЕНИХ СЛУЧАЈЕВА МАЛИХ БОГИЊА: Међу зараженима више женске деце, накнадно вакцинисано око три стотине малишана

Foto Shutterstock

-Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva morbila, osam su kod odraslih osoba, a 19 su deca, i to uglavnom mlađa od pet godina. Više je zaraženo ženske nego muške dece. Kada je reč o odraslima, oni daju izjave da su vakcinisani, ali to nije moguće proveriti. Sva deca su nevakcinisana, kaže za „Novosti“ dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Foto: N. Živanović

 

Od početka epidemije, u smederevskom Domu zdravlja primetan je veći odziv na vakcinaciju.

-Primećujemo da su naši pozivi urodili plodom, da roditelji koju su zakasnili sa vakcinom, sada dovode decu. U proteklih nedelju dan vakcinu je primilo ukupno osamdesetoro dece. Svakoga dana vakcinišemo od osmoro do petnaestoro dece, a petkom, kada smo odredili dan za obimniju imunizaciju, vakcinišemo između 40 i 50 mališana, kaže direktorka Doma zdravlja Smederevo, dr Olgica Obradović.

Epidemija malih boginja u Smederevu na snazi je od 12. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku