MLADE ROKERKE STASAVAJU I "PRAŠE": U Kruševcu uspešno održan muzički kamp za devojčice od 11 do 14 godina, interesovanje raste svake godine

S. Babović

18. 07. 2022. u 06:25

ŠESTI Rok kamp za devojčice, jedini projekat ovog tipa u jugoistočnom delu Evrope, okupio je u Kruševcu 33 talentovane polaznice od Subotice do Vranja.

МЛАДЕ РОКЕРКЕ СТАСАВАЈУ И ПРАШЕ: У Крушевцу успешно одржан музички камп за девојчице од 11 до 14 година, интересовање расте сваке године

Foto S. Babović

Devojčice koje imaju od 11 do 14 godina zakoračile su u svet rok muzike učeći prethodnih sedam dana i da sviraju i da nastupaju sa bendom.

- Svake godine se Rok kamp održava u drugom gradu i osmišljen je tako da devojčicama pruži mogućnost da nauče osnove ili da usavrše sviranje električne gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura, snimanje zvuka i koncertnu produkciju, da pohađaju radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja - kaže za "Novosti" Katarina Mitić Minić, koordinatorka projekta.

- Muzičko predznanje nije neophodno, važno je samo da vole rokenrol ili bilo koje druge alternativne žanrove i da žele da se druže sa drugaricama iz cele zemlje.

Interesovanje za kamp, koji su osmilile autorke programa "Femiks", izuzetno je i raste svake godine.

- Kada savladaju početni strah, njihov napredak zaista kreće eksponencijalno - priča za "Novosti" mentorka Katarina Zarić.

- I sama sam pohađala kamp 2018. godne u Sremskim Karlovcima, bila sam druga generacija. Iako nisam došla potpuno nepsremna, jer sam već svirala, za mene je kamp bio neizmerno važan, jer sam prvi put počela da nastupam pred drugim ljudima i od tada redovno nastupam. Sviram u bendu "Dejz" već tri godine i trenutno snimamo debi-album.

Među polaznicima kampa je i mala Beograđanka Đurđa, koja je upravo završila petu godinu klasične gitare. U kampu je, međutim, svirala bubnjeve.

- Zavolela sam novi instrument i mislim da ću nastaviti da sviram - kaže nam Đurđa. - Mentorke su mi pokazale kako bubnjevi mogu da budu dobar instrument i u solo nastupu, van benda.

Mentorke kampa bile su mlade muzičarke Selena Simić, Biljana Šunjka, Aleksandra Stamenković, Marija Uzunovska, Iva Mišović, Marija Nikolić, Marija Gavrilović, Arijadna Vrljanović Zhao, dok se kao specijalna gošća u program putem video-linka uključila i Konstrakta.

U "Femiksu" veruju i u budući internacionalni karakter kampa, nadaju se da će i u zemljama u regionu zaživeti slični projekti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)