"PROLEĆNI FESTIVAL MATEMATIKE 2022": U Novom Sadu počinje tradicionalni praznik matematike i trajaće do 14. maja

Lj. P.

04. 05. 2022. u 12:27

TRADICIONALNI praznik matematike „Prolećni festival matematike 2022“ počinje večeras u Novom Sadu, i trajaće do 14. maja, a na otvaranju u ogranku SANU govoriće vrhunski matematičar, akademik Steva Todorčević.

ПРОЛЕЋНИ ФЕСТИВАЛ МАТЕМАТИКЕ 2022: У Новом Саду почиње традиционални празник математике и трајаће до 14. маја

N KARLIĆ

Manifestacija se održava u organizaciji Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Društva matematičara Novog Sada, Ogranka SANU u Novom Sadu i Statističkog društva Vojvodine, a pozvani su svi matematičari, nastavnici i profesori matematike, učenici srednjih škola, studenti matematike kao i svi ljubitelji matematike.

U nedelji koja sledi, svaki dan će se dešavati nešto zanimljivo: u ponedeljak, 9. maja dr Nenad Teofanov će održati predavanje, namenjeno širem auditorijumu, povodom 200 godina knjige "Analitika teorija toplote". Isto popodne će dr Radoslav Božić održati mini kurs o dinamičnom softveru za nastavu matematike – kurs je namenjen studentima i nastavnicima matematike.

U utorak 10. maja je sastanak Statističkog društva Vojvodine, u okviru kog je predavanje o Kovidu-19 u Vojvodini, gost predavač je dr Snežana Medić. Popodne, na seminaru “Fundamenti matematike” predavanja će održati dva gosta iz Beograda, dr Predrag Tanović i dr Slavko Moconja.

Sutradan, 11. maja biće predstavljeni rezultati projekta “Futuremat”, a popodne će gost iz Beograda, dr Slobodan Vujošević održati predavanje o metafizici Gedela.

U četvrtak i petak, 12. i 13. maja su predavanja dva gosta iz Beča,Hansa Fajtingera i Lukasa Kehldorfera, a uveče je pab kviz KvizoMat u kafiću Beza. U petak, predavanje će održati čuveni matematičar Gyla Katona, akademik Mađarske akademije nauka.

U subotu, 14. maja je završna svečanost: prvo konferencija učenika srednjih škola “Matematički Podijum Mladih” (uz pozdravnu reč dopisnog člana SANU Igora Dolinke), a zatim dodela nagrada najuspešnijim takmičarima (uz muzički pozdrav Katarine Teofanov, prvonagrađene učenice na ovogodišnjem Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo