DRAMA PRED AUSTRALIJAN OPEN: Novak Đoković gubi prvo mesto pod jednim uslovom

Novosti online

04. 01. 2024. u 13:27

NAJBOLjI teniser svih vremena Novak Đoković nalazi se na čelu prve ATP liste u 2024. godini.

ДРАМА ПРЕД АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Новак Ђоковић губи прво место под једним условом

Foto: AP

Srbin se na prvoj poziciji najnovije ATP liste nalazi sa 11.245 poena, a u leđa mu gleda Španac Karlos Alkaraz koji je sakupio 8.855 bodova. Rus Danil Medvedev je treći reket planete sa 7.600 bodova, dok je sa 6.490 četvrtoplasiran Italijan Janik Siner. Najboljih pet na svetu kompletira još jedan teniser iz Rusije Andrej Rubljov, čiji bodovni saldo iznosi 4.805.

I tu je čini se kraj favorita za prvi grend slem sezone Australijan open, iako se Rafael Nadal vratio, čini se, jači nego ikad. Međutim, ono što još dodatno brine navijače Novaka Đokovića je činjenica da bi Srbin mogao izgubiti prvo mesto na ATP listi u Melburnu. 

Ako Karlos Alkaraz osvoji Australijan open, vratiće se na prvo mesto svetske liste bez obzira na rezultat Novaka Đokovića. Razlog je u činjenici da će srpski as u Melburn doći sa prednošću od 2.200 poena, a za titulu brani 2.000. Španac prošle godine nije igrao i zato ništa ne brani, a može da osvoji dve hiljade.

Alkarazu na ruku ide i Novakov poraz već u četvrtfinalu Junajted kupa, jer je ostao bez 190 poena. Đoković je branio 250 osvojenih pre godinu dana za titulu u Adelejdu, a sada je dobio 60. On je mogao da duplira broj iz prošle godine, jer pehar na Junajted kupu može da donese maksimalno 500 poena, u zavisnosti od rezultata. Teoretski, moguće je osvojiti titulu sa svim porazima u singlu, jer je dovoljno da drugi igrač ili igračica pobedi i trijumfalni poen donese miks. Naravno, tada je broj osvojenih poena manji.

Foto: EPA-EFE/STR

 

Da je Nole i osvojio Junajted kup, Alkarazu bi i dalje bilo dovoljno da pobedi u Melburnu pa da se vrati na broj 1. Međutim, posle ovakvog raspleta takmičenja u Pertu, imaće Španac više šansi za slučaj da ni jedan ni drugi ne trijumfuju na Rod Lejver areni, jer je Nole ostao bez prilike da poveća prednost na oko 2.600 bodova.

Alkaraz je debitovao na prvoj poziciji svetske liste 12. septembra 2022, posle Ju-Es opena. Imao je 19 godina i četiri meseca i postao je najmlađi broj 1 u istoriji, smenivši sa tog trona Lejtona Hjuita. Ostao je na teniskom prestolu do 29. januara 2023, kada ga je Đoković srušio trijumfom u Melburnu.

Alkaraz se kasnije još tri puta smenjivao na vrhu sa Novakom sabravši ukupno 36 nedelja. Po dužini staža nalazi se na 16. mestu među teniserima koji su od 1973, kada je ustanovljena ATP lista, vladali njom.

Đoković je prvi od 11. septembra kada je Karlitosu oteo i pehar na Ju-Es openu i broj 1.

Inače, Srbin je apsolutni rekorder po broju nedelja na vrhu, računajući i žensku konkurenciju. Nole je stigao do 406. sedmice, a ostaće bar još tri – do kraja Australijan opena – a ima šanse da vladavinu produži.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!