KRAJ, GOTOVO! Novakovi navijači slave, Đoković je najbolji teniser svih vremena - otkriveni aduti koje Nadal i Federer mogu samo da sanjaju

Novosti online

28. 06. 2023. u 21:25

ČUVENO pitanje "Ko je najbolji teniser svih vremena?" verovatno će još neko kratko vreme biti bez jednoglasnog odgovora, ali sve je više teniskih poznavalaca koji ukazuju da je Novak Đoković u toj tzv. trci nadmašio i Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

КРАЈ, ГОТОВО! Новакови навијачи славе, Ђоковић је најбољи тенисер свих времена - откривени адути које Надал и Федерер могу само да сањају

FOTO: Tanjug/AP

Mnogo je parametara koji bi morali da se uzmu u obzir, a pre nego što se osvrnemo na "najnovija otkrića" u ovoj trci, treba ukazati na ono što je dosad uzimano kao "merodavno". Dve su tu "svima  znane stavke":

Broj grend slem titula, ali i "velikih trofeja" u tenisu

Kada je Novak Đoković osvojio Australijan open 2023. pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa, time je izjednačio svetski rekord, koji je Rafael Nadal dotad samostalno držao, sa 22 grend slem titule. A onda je Nole otišao korak dalje - postao je jedini u istoriji muške pojedinačne konkurencije sa 23 grend slem trofeja kada je osvojio Rolan Garos 2023.

Iako je i Rodžer Federer jedan od najboljih koji su ikada igrali "beli sport", njegovih "samo" 20 grend slem trofeja kao da su ga izbacili iz "GOAT trke" (GOAT, engl skr. "Greatest of all time", "najbolji svih vremena"), pa je borba tako spala na dva slova, mada nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovako stvari stoje kada su u pitanju...

"Velike titule" u tenisu

  Novak Đoković Rafael Nadal Rodžer Federer
Grend slem titule 23 22 20

Završni ATP masters

6 0 6
Masters 1000 titule 38 36 28
Olimpijsko zlato  0 1 0
UKUPNO 67 59 54

Pa opet, iako po broju grend slem trofeja Novak sada vodi samostalo, postoje njegovi kritičari koji ne smatraju da je to, samo po sebi, dovoljno za prvo mesto. U priču zato ulaze i sledeći podaci, svima već neko vreme znani:

Novak Đoković - Rafael Nadal & Rodžer Federer, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio Rolan Garos, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Đoković vodi protiv Nadala u pobedama, trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio posle tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobede.

Ali, kako nekima ni to nije bilo najbolje da priznaju da je Novak, zaista, najbolji, Đokovićevi navijači su iz teniske statistike izvukli sledeći dokaz:

Broj titula do kojih se stiglo a da su pobeđena bar trojica igrača iz Top 10 ATP liste

Novak Đoković je osvojio 23 pehara na taj, vrlo težak način.

Rodžer Federer je osvojio 15 takvih trofeja.

Rafael Nadal je 13 titula osvojio pobedivši bar trojicu iz Top 10. Maltene dvostruko manje nego Nole...

I, konačno, još jedan segment podataka kao aduta za tzv. GOAT trku:

Ko je najbolji teniser svih vremena - kad je najvažnije / najteže?

Teniski sladokusci su, iz statistike "belog sporta" izvukli četiri podatka o pomenutom triju, a tiču se njihovih učinaka u odlučujućim momentima. I, pred čitaocima "Novosti" su podaci o tome 1) ko je najbolji kada se igra odlučujući set (bilo treći, kada sa igra na dva dobijena, bilo peti - kada se igra na tri dobijena), 2) ko je najbolji kada peti set odlučuje pobednika, 3) ko je najbolji nakon što osvoji prvi set i, konačno, 4) ko je najbolji nakon što izgubi prvi set.

Evo kako stoje stvari:

Osvajanje odlučujućeg seta:

Novak Đoković - u 71,1% slučajeva (168 od 236)
Rafael Nadal - 68,3%
Rodžer Federer - 64,4%

Osvajanje petog seta:

Novak Đoković - u 78,3% slučajeva (36 od 46)
Rafael Nadal - 68,4%
Rodžer Federer - 57,4%

Pobeda nakon što je osvojen prvi set:

Novak Đoković - u 96,3% slučajeva (897 od 931)
Rafael Nadal - 94,9%
Rodžer Federer - 93,2%

Pobeda nakon što je izgubljen prvi set:

Novak Đoković - u 45,3% slučajeva (133 od 293)
Rafael Nadal - 42,5%
Rodžer Federer - 41,4%

Sudeći po ovim podacima, ali i onim o svim "velikim titulama", kao i činjenici da je Nole apsolutni rekorder po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, te da mu nema ravnog po broju trofeja do kojih je došao pobedivši trojicu ili više igrača iz samog svetskog vrha, GOAT trka je, izgleda, završena. Ali, ne i Novakova priča, jer... Đoković od 3. jula kreće po svoju osmu vimbldonsku, a 24. grend slem, titulu

Pratite zato i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO - Ovako je Srđan Đoković proslavio Novakovu titulu u Melburnu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!