ODBOJKAŠI NAPRAVILI PRVI KORAK KA PARIZU: Srbija savladala opasnog rivala u borbi za olimpijsku vizu

Novosti online

23. 05. 2024. u 08:10

Odbojkaši Srbije ostvarili su pobedu na startu šeste Lige nacija, pošto su u dvorani "Marakanazinjo" u Rio de Žaneiru savladali Iran rezultatom 3:1, po setovima 27:25, 17:25, 25:19, 25:18.

ОДБОЈКАШИ НАПРАВИЛИ ПРВИ КОРАК КА ПАРИЗУ: Србија савладала опасног ривала у борби за олимпијску визу

Foto: Profimedia

Poslednji meč 1. kola nije doneo spektakularnu odbojku, ali je Srbija u trećem i četvrtom setu odigrala na visokom nivou i najavila mnogo bolje partije u nastavku turnira.

Pod određenim pritiskom i u velikom grču, odbojkaši Srbije počeli su meč protiv Irana, pa su Iranci u jednom trenutku poveli sa 14:7. Na sreću, „prenula“ se naša selekcija u poslednjem trenutku i sa nekoliko dobrih servisa, iskoristivši i greške protivnika, uspela je da izjednači na 19:19, a nešto kasnije i povede 23:21.

Foto: Profimedia

Set, koji je otišao na razliku, dobila je ipak Srbija, posle napada Kovačevića i bloka Nedeljkovića.

Još na početku prvog perioda igre, Marko Ivović zamenio je Mirana Kujundžića, a ta izmena je donela puno toga dobrog u nastavku meča.

Istini za volju, nisu odbojkaši Srbije iskoristili preokret u prvom setu, pa je Iran zahvaljujući i bledoj igri „smrznutih“ momaka u belim dresovima, lako stigao do izjednačenja – 17:25 (1:1).

Na sreću, od početka trećeg perioda, puleni Igora Kolakovića uhvatili su dobar ritam. Kao da su tek tada uspeli da se zagreju u „ledenoj“ dvorani „Marakanazinjo“, u kojoj su jaki talasi klime donosili puno problema igračima u kontroli lopte.

Sjajni Ivović, uz podršku Kovačevića, Podraščanina, Luburića, Nedeljkovića, Jovovića i Kapura, poveo je Srbiju ka pobedi. Od 10:10, uskoro je zasijalo 14:11, a na servise Jovovića i posle bloka Kovačevića bilo je 18:14. Irancima više nije bilo spasa, a blok Podraščanina samo je ulepšao celu priču.

Završnica trećeg seta odslikala se i na četvrti, a Srbija je već u ranoj fazi došla do „plus 3“ – 9:6. Razigrani Nedeljković i sjajni Kovačević nizali su poene kao na traci, a s vremena na vreme pomogli bi i Iranci nekom greškom. U završnici su sjajan utisak ostavili Vuk Todorović i Aleksandar Atanasijević, koji je sa dva asa stavio tačku na ovaj meč.

Наша селекција у последња два периода игре није поклонила ниједан поен из напада, а пријем сервиса, са Капуром на челу, даје наду да ће у наставку такмичења Србија имати пуно адута, на сваком мечу.

Foto: Profimedia

Pobeda od 3:1 donela je "orlovima" 5 bodova na FIVB rang-listi, za ostanak na poziciji koja vodi u Pariz, sa devet bodova prednosti u odnosu na Kubu.

Srbija će u četvrtak, od 22.30 časova, na megdan Japanu, sada već velikom dužniku, koji je još u oktobru obezbedio plasman na Olimpijske igre. Prilika je to da se naši momci novom pobedom dodatno približe gradu na reci Seni, što je i primarni cilj generacije, koja verovatno u ovom sastavu poslednji put igra zajedno.

Važan trijumf upisala je „plava četa“ na startu komercijalnog takmičenja, pošto je bila bolja od reprezentacije koja se takođe bori za olimpijsku vizu.

Srbija je za ovu pobedu u četiri seta dobila 5,01 poena na FIVB rang-listi – pa se ponovo odmakla od Kube, koja se opasno približila posle trijumfa nad Brazilom.

Naredni meč u Rio de Žaneiru odbojkaši Srbije igraće protiv Japana, u četvrtak od 22.30 časova.

BONUS VIDEO VELIKI PEH: Ovako se Nikola Topić povredio na večitom derbiju Zvezda - Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)