RIZIK SE ISPLATIO: Rvač Aleksandar Komarov priča za "Novosti"

S. Rajić

05. 05. 2024. u 15:10

ZADOVOLjAN sam izborom koji sam napravio. To je bio rizik, jer sam se upustio u novi život, nisam znao šta da očekujem. Međutim, sve je ispalo sjajno i srećan sam u Srbiji sa suprugom Nevenom. Ovako, za "Novosti", priča doskoraški ruski, a sada naš rvač u grčko-rimskom stilu do 87 kilograma Aleksandar Komarov. Momak rodom iz Sankt Peterburga odlučio je prošle godine da promeni sportski pasoš, a ove je već stigao do zlata na EP u Bukureštu i biće jedna od naših najvećih uzdanica na OI u Parizu (26. jul - 11. avgust).

РИЗИК СЕ ИСПЛАТИО: Рвач Александар Комаров прича за Новости

FOTO: Rvački savez Srbije

Za preokret u životu 25-godišnjeg Komarova, "krivo" je SP za mlađe seniore 2021. u našoj prestonici.

- Nevena je bila deo organizacije takmičenja. Zamolio sam ljude da nas spoje, nekako. Uspeo sam da je pronađem preko društvenih mreža, konkretno Instagrama. Dopisivali smo se neko vreme, izašli na nekoliko sastanaka i sada sam oženjen čovek, koji živi u Srbiji - sa osmehom se priseća Aleksandar, kako je teklo upoznavanje sa suprugom, Kragujevčankom.

Komarov je magični grad na Nevi zamenio onim na reci Lepenici.

- To je bila ogromna promena. Prelazak nije bio lak. Morao sam navike da menjam iz korena. Sankt Peterburg ima deset miliona stanovnika, a Kragujevac manje od dvesta hiljada. Sve mi je bilo novo, država, drugačiji mentalitet ljudi, bio sam jedno vreme pod stresom.

Za bivšeg člana rvačkog kluba Dinamo iz Moskve prelazak pod srpsku zastavu bio je logičan korak. Ipak, u njegovoj domovini nisu se lako mirili sa odlukom.

- Bilo je pritisaka, ali sam izdržao. Bio sam izričit. Imao sam želju da stvaram porodicu u Srbiji, da se skućim ovde. Bez podrške najbližih, ništa ne bi bilo moguće. Ne razmišljam o povratku u Rusiju. Savez je razumeo odluku, ali nisu bili previše srećni. Nije bilo konflikta. Znali su da gube sjajnog rvača i bilo im je žao.

Kao melem posle stresnog perioda, stigla je prva medalja pod srpskom trobojkom na EP u februaru.

- To je bilo ostvarenje mog sna. Znao sam da to mogu, zbog toga sam i trenirao naporno. Postavio sam cilj da moram da pobedim, da dođem do zlata. Sada želim da stignem i do svetskog trona. Veliki motiv su mi i Olimpijske igre, hoću sve da kompletiram - "puca" od samopouzdanja dvostruki svetski i evropski juniorski šampion iz 2017. i 2018.

U Parizu će probati da ponovi uspeh Zurabija Datunašvilija, koji je osvojio zlato za Srbiju na OI u Tokiju, u istoj kategoriji.

- Stalno me podržava, čestita mi na uspesima. Imamo lepu komunikaciju, dobra je osoba. Kada sam promenio sportsko državljanstvo, podržao me je i rekao da sam na pravom mestu - naglasio je Komarov.

Treninzi od pete godine

BORILAČKI sportovi bili su suđeni Aleksandru. Rvanjem ga je zarazio otac.

- Tata je rvački trener, a oba brata su se bavila ovim sportom. Nisam imao izbora. Već sa pet godina sam krenuo sa treninzima. Cela porodica je bila sportska, pošto je majka bila džudistkinja. Samo se o sportu pričalo u kući.

Praznici novina

„UPIJA“ srpsku kulturu Aleksandar Komarov i uči o pravoslavnim praznicima.

- Kod nas je postojao sam jedan porodični praznik Nova godina. To je ostalo još od komunizima. Ne slavimo slavu, Božić… Možda je drugačije u nekim drugim sredinama. Mnogo mi se dopada što je tokom praznika čitava porodica na okupu i što se proslavlja sa familijom – kaže Komarov.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)