VREMEPLOV GOL "FURIJE" KAO ZAČARAN: Vaterpolisti Jugoslavije u finalu SP u Fukuoki izgubili od Španije sa 4:2

S. K.

20. 07. 2023. u 10:00

"DELFINI" 2001. nisu imali snage da za mesec dana pokore Evropu i svet. Samo nekoliko nedelja kasnije, pošto su 24. juna u Budimpšeti drugi put postali vladari Starog kontinenta, vaterpolisti su krenuli put Fukuoke po treće svetsko zlato. Mada umorni i iscrpljeni, uspeli su posle nezaboravne pobede u polufinalu, fenomenalnim lobom Vladimira Vujasinovića u finišu meča nad Rusijom (9:8) da izbore finale sa Španijom.

ВРЕМЕПЛОВ  ГОЛ ФУРИЈЕ КАО ЗАЧАРАН: Ватерполисти Југославије у финалу СП у Фукуоки изгубили од Шпаније са 4:2

Foto nebojša paraušić

Nažalost, poslednju prepreku nisu uspeli da preskoče (2:4) i u Beograd, gde im je dan kasnije priređen doček ispred balkona Starog dvora su se vratili kao vicešampioni sveta. Bila je to i poslednja utakmica u reprezentaciji legendarnog golmana Aleksandra Šoštara.

- Finale sa Španijom je bilo moje poslednje u reprezentativnoj karijeri. Ispalo je da se opraštam kao poraženi, ali ja sam svestan da smo mi ove godine ostvarili fantastičan rezultat - rekao je Šoštar po povratku u zemlju.

Jugosloveni su u finalu bili iscrpljeni i iz sebe su izvlačili poslednji atom snage. Odbranu su igrali kvalitetno, ali u napadu im nikako nije išlo. Nisu imali rešenje za špansku zonu, ruka je drhtala i onim najubojitijima. Dozvolili su naši asovi da upadnu u špansku klopku, da budu daleko od gola, da izgube sigurnost kada su bili blizu fenomenalnog Roljana, pa su umesto mreže tresli stativu i prečku.

- Stalno ponavljam da smo umorni, iscrpljeni iz raznoraznih razloga i zbog toga je drugo mesto na svetu izvanredan rezultat... Kada se dodeljuju medalje nekako su najtužniji srebrni, dok su zlatni i bronzani presrećni. S ovakvim učinkom igrača više Španiju nismo mogli da pobedimo. Nenormalno je i da se za 30 dana odigraju dva velika takmičenja. Da mi je neko ponudio dve medalje odmah bih prihvatio - pričao je posle finala selektor Nenad Manojlović.

Pobedu su "delfini" ispustili u drugoj četvrtini, kada su kod 1:2 tri puta prokockali igrača više. I kada su uspeli u trećoj četvrtini da izjednače na 2:2, na trenutak su pali, što su Ivan Perez i trostruki strelac Gabrijel Ernandez umeli da kazne i donesu Španiji nedostižnih 4:2. U poslednjih sedam minuta Jugosloveni su bezuspešno pokušavali da izjednače, dok "crvenu furiju" gol i nije zanimao, već su umešno čuvali veliku prednost. Baš kao i u polufinalu SP 1998. u Pertu kada su iznenadili našu četu sa 5:3.

- Zašto bismo se radovali. Mi nismo svetski prvaci. A toliko smo želeli tu titulu, toliko smo se odricali, trpeli nepravde. Sve nas je iscrpelo, ali smo u finalu morali da pružimo više, da igramo bolje. Zaista je bila slična utakmica s onom u polufinalu SP 1998. u Pertu. Mi smo stvarali šanse, promašivali, a bez golova se titula ne osvaja - naglasio je tada Petar Trbojević.

Za razliku od naših, Španci su bili presrećeni, a junak finala Gabrijel Ernandez je istakao:

- Oduševljen sam, impresioniran. Današnji dan pamtiću celog života. Za fenomenalne Jugoslovene smo pripremili taktiku uspavljivanja. Uspelo nam je da ih umirimo, da im otupimo oštricu napada, da im unesemo nesigurnost, strah i revanširamo za poraze na EP u Budimpešti i na Olimpijskim igrama u Sidneju. n

JUGOSLAVIJA - ŠPANIJA 2:4

PLIVALIŠTE: "Hakatano Mori" u Fukuoki. Gledalaca: 500. Sudije: Tulga (Turska) i Klara (Italija). Igrač više: Jugoslavija 9 (2), Španija 10 (3).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević, Šefik, Zimonjić, Savić, Ikodinović 1, Jelenić, Uskoković 1, Ćirić, Šapić, Vujasinović, Vukanić, Peković.

ŠPANIJA: Roljan, Sanz, Pedrerol, Markos, Molina, Andreo, Ernandez 3, Ivan Moro, Bofart, Perez 1, Gomez, Sančez, Toril, Danijel Moro.

Četvrtine: 1:2, 0:0, 1:2, 0:0

Šapić najbolji strelac

ALEKSANDAR Šapić je bio najbolji strelac 9. SP u Fukuoki sa 18 golova. Tri gola manje postigli su Španac Ivan Perez i Holanđanin Van de Mer.

- Žao mi je zbog poraza u finalu, još ne doživljavamo srebro kao uspeh. Očigledno je da mora da prođe neko vreme kako bismo postali svesni šta smo uradili. Ruku na srce, mi nismo toliko superiorni da bismo kao od šale osvajali zlata - rekao je tada Šapić.

Put do srebra

Jugoslavija - Kazahstan 16:6

Jugoslavija - Mađarska 8:7

Jugoslavija - Grčka 4:3

Jugoslavija - Brazil 13:5

Jugoslavija - Italija 3:3

Jugoslavija - Slovačka 7:6

Jugoslavija - Rusija 9:7

Jugoslavija - Španija 2:4

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)