RAZBESNEO I UKRAJINCE I RUSE: Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta povukao potez koji je izazvao pravu buru

Novosti online

12. 02. 2023. u 21:16

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu sportske sankcije Rusima - stižu iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a vezane su za "Pariz 2024", odnosno predstojeće Olimpijske igre.

РАЗБЕСНЕО И УКРАЈИНЦЕ И РУСЕ: Председник Међународног олимпијског комитета повукао потез који је изазвао праву буру

FOTO: Tanjug/AP

Nakon preporuke Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se "Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista", desile su se burne reakcije, pa i najava Ukrajine da će bojkotovati to takmičenje ako se pomenuta preporuka sprovede u delo.

Kao "prelazno rešenje" između dve krajnosti, pojavio se poljski predlog da se napravi "tim ruskih i beloruskih disidenata" (od sportista koji se javno odreknu režima oličenih u predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Lukašenku), ali to je bio tek početak bure.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsednici Ruske Federeracije i Belorusije / FOTO: AP/Tanjug

Jer, ne samo da je Ukrajina zapretila bojkotom, već je, kao što su vam "Novosti" to javile, prema rečima litvanske ministarke sporta čak 35 država zauzelo zvaničan, zajednički stav da se protive učešću Rusa (i Belorusa) na pariskim igrama. A onda je  danas reagovao predsednik MOK-a, Tomas Bah i... iznervirao i Ukrajince i Ruse.

On je, braneći stav Izvršnog komiteta, odnosno pomenutu preporuku, rekao sledeće:

- Videli smo na Australijan openu da je Ukrajinka (Katerina Bajndl) igrala protiv neutralne takmičarke s ruskim pasošom (Kamilom Rahimovom). Videli smo belorusku teniserku (Arinu Sabaljenko) koja je s neutralnim statusom čak osvojila Australijan open. Pa, zašto to onda ne bi bilo moguće u bazenu, ili na terenu? Uzmimo za ozbiljno ljudska prava, o njima mora da se vodi računa. Nije na političkim vlastodršcima da odlučuju ko može da učestvuje na sportskim događajima. To bi onda bio kraj sportskim nadmetanjima kakve danas poznajemo - rekao je Bah tokom Svetskog šampionata u alpskom skijanju u Francuskoj.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / FOTO: Tanjug/AP

Naravno, ovakve reči nisu se svidele Ukrajincima i vlastima onih država koji podržavaju ideju o zabrani olimpijskog nastupa za ruske i beloruske sportiste (dok traje rat u Ukrajini), ali se zanimljiva stvar dešava u Rusiji.

Naime, ruska novinska agencija RIA Novosti je, nedugo posle javljanja vesti o tome šta je Bah rekao, o tom stavu upitala legendu tamošnjeg sporta, dvostrukog olimpijskog šampiona u biatlonu, Dmitrija Vasiljeva. A on je prilično besan.

- Ma, ovo je uobičajeno licemerstvo. Bah se već kompletno diskreditovao. Pokušava da se predstavi kao fin i pravdoljubiv, ali to mu neće popraviti reputaciju. On je prvi pozvao sve sportske organizacije da suspenduju Ruse, a danas želi da izgleda kao neki dobrica. Govori političarima da se ne mešaju u sport, ali on je taj koji je politiku i uvukao u sport. Nema više smisla bilo šta njemu govoriti. Najbolja stvar koju može da uradi je da podnese ostavku - rekao je Vasiljev.

Tome je dodao i sledeće:

- Što se tiče moguće zamene za Baha, moramo već sada da počnemo da je tražimo. Treba da se spremimo za kongres MOK-a, kada će biti biran novi predsednik. Treba raditi sa delegatima koji nas podržavaju, a ima ih mnogo. Recimo, iz latinoameričkih država. Ne možemo samo da sedimo i čekamo.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)