ALEKSA DIMITRIJEVIĆ: Partizanov ulog za budućnost

Novosti online

07. 03. 2024. u 10:46

U Beogradu su se proteklog vikenda okupili juniori Barselone, Makabija, Olimpije iz Milana, Hapoela, odnosno Partizana, Crvene zvezde, Mege i NGT da izbore svoje mesto na završnom turniru Evrolige. Mnogo talentovane dece bilo je na jednom mestu - pod obručima dvorane "Aleksandar Nikolić".

АЛЕКСА ДИМИТРИЈЕВИЋ: Партизанов улог за будућност

Foto: Privatna arhiva

To je generacija rođena 2006. godine i ove 2024. postaje punoletna. Jedan od njih, dve sezone već, ima potpisan profesionalni četvorogodišnji ugovor, što je u tom uzrastu prava retkost - Aleksa Dimitrijević je krilni centar Partizana, visok 213 centimetara i raspon ruku ima 219, sa stečenim iskustvom u inostranstvu, mlađim nacionalnim selekcijama i letnjoj NCAA ligi. 

Debitovao je krilni centar Partizana i pred medijima, svoju prvu zvaničnu izjavu u karijeri dao je za UNU. Kako je na kraju rekao, "lakše je trenirati i igrati košarku, nego odgovarati na pitanja". 

Ali da krenemo od početka - od Aleksine desete godine kada je prvi put kročio na košarkaši teren. 

"Kao dete želeo sam da treniram fudbal. Mama nije htela ni da čuje... Našli smo kompromis u košarci, sa kojom baš i nisam bio oduševljen. Imao sam 10 godina kad su me odveli na prvi trening. Otišao sam i na drugi, treći i počelo je da mi se sviđa... Evo u njoj sam svakodnevno već osam godina", ukratko je svoje početke ispričao Dimitrijević, naglasivši da "ni sanjao nije da će da poraste preko dva metra".

Stasavanje u Radničkom sa Crvenog krsta mu je bilo zanimljivo. Verovali su u njega i imali uticaj na njegovo formiranje treneri poput Dušana Nikolića, Rajka Toromana, Žarka Vučurovića, Milije Bogićevića... Tražili su ga i Zvezda i Partizan i Mega... A on se, uz dogovor sa menadžerom i majkom Marijom, odlučio da prihvati ponudu grčkog Peristetija. Stigao je u klub iz Atine sa 15 godina, ali u isto vreme kada je prvi tim preuzeo čuveni Vasilis Spanulis. 

"Upoznao sam se sa Spanulisom, nekom prilikom na treningu. Došao je da pozdravi i mlađe igrače. Stvarno je velika zvezda u Grčkoj, a sa nama skroz na zemlji, pravi profesionalac", rekao je Aleksa na naše pitanje da li se sreo sa legendom grčke košarke. 

Samo što je idila u Atini počela, Dimitrijević je morao da se vrati u Srbiju. Radnički je tražio "svoj deo od tog angažmana", pa da mu sudski proces ne bi stopirao karijeru koja je krenula uzlaznom putanjom, iskusniji su ga posavetovali da se vrati u Srbiju. Partizan je ponovo pokazao interesovanje za njega i sve je brzo bilo dogovoreno sa sportskim direktorom Zoranom Savićem. Aleksa je obukao crno-beli dres i potpisao četvorogodišnji ugovor novembra 2022.

"Odlično mi je u Partizanu. Znao sam pola ekipe kad sam došao, protiv nekih sam igrao, a bilo je i mojih koji su došli iz Radničkog. Brzo sam se 'našao' i sa ostalima. Dobro se družimo i dobro radimo". 

Vremena za tinejdžerska opuštanja van terena je malo. 

"Skoro da ga i nema. Imamo dva treninga dnevno i utakmice, a kad smo slobodni odmaramo se. Odemo nekad da gledamo Partizan u Evroligi. Imam dva-tri druga iz osnovne škole i oni su mi velika podrška. Ne izlazim uveče. Noću sam potpuno umoran. Odricanja jesu velika, ali to je moj izbor", kaže Aleksa koji je završio "Vladislav Ribnikar" školu i sada ide u treći razred gimnazije. 

Za Dimitrijevića ni leta nisu slobodna. Nakon obaveza prema klubu poslednje dve godine vreme troši i na lični razvoj, a ovog leta veruje da će biti angažovan u reprezentaciji.

"Bio sam na zimskim pripremama reprezentacije, što je za mene bilo veliko iskustvo", ne žali se Aleksa, ali se i ne hvali, iako ima čime.

Aleksa Dimitrijević je prošle godine bio jedini Evropljanin koji je dobio poziv od NCAA da učestvuje na Ju-Es open basketbalu u Memfisu. Poziv je stigao na osnovu glasova 363 trenera iz SAD, koji prate najperspektivnije mlade igrače na svetu preko specijalizovanog portala. Ove godine je početkom februara stigao novi poziv - direktno od NCAA lige. 

Kao i većina košarkaša u tinejdžerskom dobu i Aleksa sanja o NBA ligi, kao krajnjem cilju karijere. On je generacija koja nije svedočila uspesima nacionalnog tima Srbije, pa je idole tražila u Evropi i NBA. Prvi veliki uspeh reprezentacije videli su Dimitrijević i njegovi saigrači nedavno u Manili na Svetskom prvenstvu. 

"Nisam nikada pratio i gledao Nenada Krstića, bio sam mali. Moji uzori su iz NBA lige. Konkretno bih voleo da igram kao Entoni Dejvis", rekao je na kraju razgovora za UNU Aleksa Dimitrijević. 

(Una)

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024