SAMO KVARTET ZNA ŠTA JE MUNDOBASKET: Srbija ide na Svetsko prvenstvo sa čak osmoricom debitanata

G. KELIĆ

15. 08. 2023. u 08:00

NEŽELjENE povrede i neočekivani otkazi doveli su do toga da selektor naše košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić na predstojećem Svetskom prvenstvu, koje za tačno deset dana startuje u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, na konačnom spisku od 12 putnika ima čak osmoricu igrača koji će debitovati na planetarnoj smotri.

САМО КВАРТЕТ ЗНА ШТА ЈЕ МУНДОБАСКЕТ: Србија иде на Светско првенство са чак осморицом дебитаната

Foto KS Grčke

Mada još nije odredio tim sa kojim će se zaputiti na Daleki istok, s obzirom na 15 imena (Uroš Trifunović i Alen Smailagić izvesno otpali zbog povreda) koja su mu još ostala na raspolaganju, jasno je da će samo kapiten Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Stefan Jović i Nikola Milutinov biti sa pređašnjim iskustvom velikih takmičenja. Pride, još situacija nije potpuno čista oko Jovića pošto iz predostrožnosti nije odigrao nijedan pripremni meč, jer je zbog porodičnih problema kasnio na pripreme nacionalnog tima. Njegovim eventualnim izostankom, "orlovi" bi izgubili još jednu dozu iskustva s obzirom na to da je prekaljeni organizator igre učestvovao na dva SP (2014. i 2019).

TIM SA SP 2019.

Marko Simonović

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Nemanja Bjelica

Vladimir Lučić

Miroslav Raduljica

Stefan Birčević

Nikola Jokić

NIKOLA MILUTINOV

Vasilije Micić

MARKO GUDURIĆ

STEFAN JOVIĆ

Boban Marjanović

* Verzalom igrači koji će biti deo tima i ove godine

Pored kvarteta najiskusnijih, iz trenutnog spiska su još samo Dejan Davidovac, Vanja Marinković i Dušan Ristić u prošlosti reprezentovali Srbiju na međunarodnom takmičenju, pošto su lani bili deo ekipe na Evrobasketu. Preostala desetorka, uključujući i Smailagića i Trifunovića, koje selektor još zvanično nije precrtao, biće u prilici da prvi put bude deo jednog ovakvog događaja sa 32 najbolje svetske košarkaške reprezentacije.

Sve to sa razlogom naš tim izbacuje iz grupe favorita, što prognoze i potvrđuju (postavljeni za 9. nosioca), međutim, upravo takva uloga mogla bi da ima pozitivan efekat na moral ekipe. Sa jedne strane će izvesno spustiti pritisak rezultata sa leđa našeg tima, što se ne tako davno pokazalo kao dobra stvar. U istoriji naše reprezentativne košarke, gledajući ovu od osamostaljenja, gotovo uvek kada smo na neko takmičenje otišli sa oreolom glavnog pretendenta za tron (SP 2019, EP 2022), vraćali smo se praznih šaka, dok smo se kao "prežaljeni" stalno peli na neko od pobedničkih podijuma.

Praktično identičan broj debitanata na svetskoj smotri 2014. je imao tadašnji selektor Aleksandar Đorđević (i njemu to bio debi), koji je u Španiju od iskusnijih poveo samo Teodosića, Bjelicu, Krstića i Markovića, a sa Pirineja se na iznenađenje cele nacije vratio sa srebrom.

MOGUĆI DEBITANTI NA SP 2023.

Aleksa Avramović

Dušan Beslać

Dejan Davidovac

Ognjen Dobrić

Nikola Jović

Filip Petrušev

Vanja Marinković

Aleksa Radanov

Dušan Ristić

Alen Smailagić

Boriša Simanić

Nikola Topić

Uroš Trifunović

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)