SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo dugogodišnji član reprezentacije - čuveni doktor "orlova" LJubiša Dmitrović

Novosti online

07. 08. 2023. u 18:57

LjUBIŠA Dmitrović, dugogodišnji lekar naše košarkaške reprezentacije, preminuo je u 86. godini.

СРПСКА КОШАРКА ТУГУЈЕ: Преминуо дугогодишњи члан репрезентације - чувени доктор орлова Љубиша Дмитровић

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Rođen u Beogradu 8. januara 1938., poslednjih 55 godina proveo je živeći u Čačku, pa su ga Čačani sa ponom zvali svojim.


Kako su istakli u Udruženju Čačana u Beogradu, doktor Dmitrović je završio Medicinski fakultet u prestonici SFRJ 1963. godine, a medicinsku praksu je u Čačku započeo 16. decembra 1964. godine. Tu se oženio suprugom koja je takođe bila doktorka, a njih dvoje su dobili ćerke koje su krenule stopama roditelja. 

Iako je radio je u čačanskom Domu zdravlja do 1970. godine kada započinje specijalizaciju iz ortopedije i prelazi u čačansku bolnicu, vezanost za sport doktor Dmitrovića trajela je više od pola veka.

Prvo je, kao srednjoškolac, trenirao košarku u Crvenoj zvezdi, a potom se bavio automobilizmom. Vozio je na reli takmičenjima početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Iz tog perioda ima zlatnu medalju namenjenu prvaku Jugoslavije u konkurenciji suvozača (1970. godine), vozeći sa poznatim čačanskim reli vozačem Mišom Lijeskićem.

Doktor Dmitrović je bio klupski lekar u čačanskom košarkaškom klubu “Železničar” od 1974. godine. Neprekidno više od četiri i po decenije sa “Želom” delio je sve uspehe i neuspehe.

Sa košarkaškim reprezentacijama osvajač je jedne zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, dve zlatne na prvenstvima Evrope, srebrne medalje na Evrobasketu i dva zlata na prvenstvima Balkana.

Doktor Ljubiša Dmitrović / FOTO: Kablarnet

Doktor Ljubiša Dmitrović je bio lekar jugoslovenskih košarkaških reprezentativnih selekcija na sledećim takmičenjima:

Na 10. Evropskom prvenstvu za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu održanom u avgustu 1982. godine gde je osvojena srebrna medalja, potom na 13. Evropskom prvenstvu za juniore u Srbobranu i Vrbasu održanom u avgustu 1988. godine gde je naša reprezentacija trijumfovala, zatim na 5. kadetskom prvenstvu Evrope odigranom u glavnom gradu Sirije – Damasku, u julu 1979. godine, gde je reprezentacija SFRJ ponovo trijumfovala.

Najradije se sećao Bormija (Italija) i 3. juniorskog prvenstva sveta, koje je održano krajem jula i početkom avgusta 1987. godine. Tu reprezentaciju je selektirao Svetislav Pešić, a igrali su Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Luka Pavićević i drugi. Jugoslovenska reprezentacija je prosto pregazila je sve protivnike i osvojila šampionsku titulu, pri tome pobedivši dva puta Amerikance.

Čačak je bio domaćin 12. juniorskog prvenstva Balkana 1975. godine gde je jugoslovneska reprezentacija ponovo ubedljivo trijumfovala. Slično je bilo i na 16. juniorskom prvenstvu Balkana održanom u Kragujevcu 1979. godine. Doktor Dmitrović je bio sportski lekar svih tih šampionskih reprezentacija.

Za svoj višedecenijski rad, zalaganje i rezultate, između ostalih priznanja, doktor Ljubiša Dmitrović dobitnik je i “Decembarske nagrade grada Čačka” 2018. godine.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU