PRIČA SRBINA ZA HOLIVUD: Novom treneru Toronta Darku Rajakoviću isplatila se jedna preskupa večera

V. P.

03. 08. 2023. u 22:47

KADA su se Toronto Reptorsi rastali sa Nikom Nursom, na audiciji za novog trenera bilo je mnogo kandidata. Većina zvučnijeg imena od Darka Rajakovića, ali je pobedio 44-godišnji Čačanin i tako postao tek drugi evropski stručnjak kojem je NBA tim poverio glavnu ulogu. I prvi je bio Srbin - Igor Kokoškov.

ПРИЧА СРБИНА ЗА ХОЛИВУД: Новом тренеру Торонта Дарку Рајаковићу исплатила се једна прескупа вечера

FOTO: Tanjug/AP

O tom neobičnom putu, za američki „Atletik“ govorili su Rajaković i generalni menadžer Oklahome Sem Presti koji je, dok je radio u San Antoniju, došao u Beograd da vidi trenera mlađih selekcija Crvene zvezde i jednog od skauta Sparsa.

- Sećam se da sam ga gledao kako trenira dvanaestogodišnjake u sali bez grejanja. i kao da je trenirao - prisetio se Presti, a na to se nadovezao Rajaković:

- Za nas je to bio normalan dan. Sem je sedeo na tribinama i smrzavao se.

Darko je rešio da mu to nadoknadi večerom u jednom luksuznom restoranu.

- Kada smo ušli, videli smo neke poznate fudbalske zvezde, glumce. Pozlilo mi je, pomislio sam: “Ovo će biti skupo”. Skoro ceo moj bankovni račun je pao na nulu nakon te večere. Ali, bilo je vredno truda, baš kao i lečenje prijatelja.

KAD NEMAŠ LAPTOP...

DOK je radio skautske izveštaje za Sparse, Rajaković nije imao laptop.

- Tada sam tek počeo da izlazim sa svojom ženom. Uzeo bih ceo kompjuter, stavio ga u auto i sastavio u njenom stanu. Tamo sam radio, potom bih ga izneo kada završim sa poslom. Lepe uspomene.

Presti mu se kasnije odužio pozivom da radi u timu Oklahome koji nastupa u razvojnoj NBA ligi, nakon dve sezone postao je asistent u stručnom štabu Tandera (2014-2019). Potom jedna godina u Finiksu, tri u Memfisu i posao glavnog trenera Toronta kao američki san sina fabričkih radnika, koji je na vreme uvideo da neće uspeti kao igrač i posvetio se drugom pozivu.

- Kada sam napunio 16 godina, shvatio sam da neću biti sledeći Stokton.

Počeo je da trenira omladinsku selekciju u rodnom Čačku, tri godine kasnije prešao u omladinski tim Zvezde.

- Trenirao sam dve ekipe, generacije do 16 i 18 godina, što znači dva treninga dnevno, dve utakmice za vikend. U isto vreme studirao i otišao na košarkašku akademiju za trenera. Nemam pojma kako sam uspeo.

BONUS VIDEO: A POSLE ZLATA - HIMNA, I TO KAKO! Ovako je grmelo "Bože pravde" posle evro-titule srpskih juniora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)