"ORLOVI" LETE BEZ JOKIĆA: Gasi se zlatna groznica pred Mundobasket

V. P.

24. 07. 2023. u 09:00

OD 32 učesnika predstojećeg Svetskog prvenstva u Japanu, Indoneziji i Filipinima (25. avgust - 10. septembar), spisak reprezentativaca još nisu objavili Angola, Zelenortska Ostrva, Dominikanska Republika, Egipat, Jordan, Portoriko, Južni Sudan, Venecuela i Srbija. Za to postoje objektivni razlozi i svakako ne podstiču optimizam po pitanju u kom sastavu ćemo igrati na Mundobasketu.

ОРЛОВИ ЛЕТЕ БЕЗ ЈОКИЋА: Гаси се златна грозница пред Мундобаскет

FOTO: FIBA.Basketball

O tome će podrobnije govoriti selektor Svetislav Pešić u ponedeljak na konferenciji za medije u beogradskom hotelu „Kraun plaza“, takođe i predsednik KSS Predrag Danilović, kada će javnost saznati na koga može da računa, na koga ne može i čiji je nastup i dalje upitan.

U drugoj koloni je Nikola Jokić, koji je odlučio da propusti Svetsko prvenstvo nakon što se okitio šampionskom titulom sa Denverom i naslovom MVP finala NBA plej-ofa.Izgledno je da će tim putem krenuti i Vasilije Micić, koji je trebalo da bude primarni plejmejker reprezentacije na planetarnoj smotri. Pešić je u jednom razgovoru za „Novosti“ rekao da će Jokićev nastup u velikoj meri zavisiti od toga koliko će dugo trajati njegova NBA sezona, a igrao je do samog kraja. Odigrao je 89 utakmica s prosečnom minutažom 36,6, što zaista jeste mnogo košarke za bilo koga.

Kada se radi o Miciću, problematika je drugačije prirode i nije nešto sa čim se prvi put susrećemo. Odlučio je da od naredne sezone testira svoje evroligaške MVP kvalitete na NBA terenima, potpisao je trogodišnji ugovor sa Oklahomom vredan 23.555.150 dolara. Često smo bili svedoci da igrači koji se spremaju za NBA odiseju sebi daju leto bez reprezentativnih obaveza, kako bi dočekali početak sezone u optimalnom fizičkom stanju. Postoji velika verovatnoća da tim putem krene i Micić, koji je duboko zašao u 30. godinu života i u prethodne dve sezone u Efesu suočavao se sa povredama koje su ga, na kraće ili nešto duže vreme, držale podalje od parketa.

BOGDANOVIĆ LIDER

KAPITEN Srbije na predstojećem SP biće bek Atlante Bogdan Bogdanović, u odsustvu Nikole Jokića i verovatno Vasilija Micića i apsolutni lider reprezentacije na ovom šampionatu.

S obzirom na deficit na poziciji klasičnog plejmejkera, jasno je da će preuzeti značajan deo odgovornosti i u organizaciji igre našeg nacionalnog tima. Uloga koja mu nije strana i više puta je pokazao da ima taj kvalitet, uz sjajne košgeterske sposobnosti.

Od ranije je poznato da Pešić ne može da računa na Vladimira Lučića zbog oporavka od povrede, kao i da je pod znakom pitanja učešće još jednog standardnog reprezentativca na poziciji krila - Nikole Kalinića. Više nije, prvotimac Barselone neće biti u timu za Svetsko prvenstvo jer je procenio da je njegovom 32-godišnjem telu ovo leto neophodno za oporavak pred iduću klupsku sezonu.

Imajući u vidu ove okolnosti, tradicionalna zlatna groznica među srpskim navijačima ne bi trebalo da poprimi uobičajene razmere. Direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024, koje obezbeđuju dve najbolje evropske selekcije na Mundobasketu, predstavljao bi veliki uspeh.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove