KRAJ NAJVEĆE KOŠARKAŠKE BAJKE: Bez finala Evrobasketa ostala ekipa za koju je skoro cela Srbija navijala (VIDEO)

Novosti online

16. 09. 2022. u 18:58

EVROPSKO prvenstvo u košarci je došlo do same završnice, a u kasnim popodnevnim satima ovog petka postao je poznat i prvi finalista.

КРАЈ НАЈВЕЋЕ КОШАРКАШКЕ БАЈКЕ: Без финала Евробаскета остала екипа за коју је скоро цела Србија навијала (ВИДЕО)

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, nakon što je Srbija doživela šokantan poraz od Italije u osmini finala,  velike simaptije ovdašnjih ljubitelja košarke dobili su Poljaci. Ne  zato što su ih naši "orlovi" na putu do nokaut faze deklasirali sa čak 27 poena razlike (96:69), niti zato što je Poljska priredila senzaciju, plasiravši se u polufinale Evrobasketa pobedom nad Slovenijom predvođenom Lukom Dončićem, već zato što je u pitanju bio apsolutni autsajder u završnici Evropskog prvenstva.

Srbi, generalno, a i mnogi drugi narodi - vole da bodre one kojima se ne daju ama baš nikakve šanse, a Poljaci su upravo bili u toj ulozi (čak i pored pobede nad Slovencima) jer su u polufinalu imali naspram sebe ekipu Francuske predvođenu NBA zvezdama. Među njima je i, nekim našim ljubiteljima košarke ne nešto naročito drag, a svakako fenomenalan odbrambeni igrač Rudi Gober - jedan od pet najvećih rivala Nikole Jokića u najjačoj ligi sveta, ujedno i trostruki dobitnik nagrade za  najboljeg NBA defanzivca.

Gober i ostatak "trikolora" su vrlo rano pokazali Poljacima "kako stoje stvari" u košarci kada se ne pristupi megdanu s autsajderom u stilu "lako ćemo" (što se slovenačkoj selekciji obilo o glavu), pa su Mateuš Pontika i ostatak njegove ekipe svedeni na svega 18 poena za celo poluvreme.

Da, bila je to baš bolna košarkaška lekcija.

Već tada je, uz rezultat 34:18, bilo jasno ko će proći u nedeljno finale, a ko će se boriti za treće mesto, pa je ostalo samo da se vidi kako će se odvijati druga polovina meča.

A kako su Francuzi za tili čas uvećali prednost i na +22, Poljacima od pomoći nije bilo ni što su u trećoj deonici ubacili isto onoliko poena koliko za prvo poluvreme. Prosto, ni to nije bilo dovoljno, trikolori su dobili i taj segment meča više nego ubedljivo (30:18).

Na kraju, autsajderi nisu naišli čak ni na najmanju milost od rivala. Francuska je "gazila redom" svaki pokušaj već nokautiranog suparnika da donese makar kakvu radost svojim brojnim pristalicama koje su pristigle u Berlin. Videlo se to odmah na početku poslednje četvrtine, kada je Poljska dospela u situaciju da je suparnik dao više nego dvostruko poena od nje (73:36), a videlo se to i po konačnom rezultatu - 95:54.

Francusku je do ove pobede i plasmana u završnu borbu za zlatnu medalju košgeterski predvodio Jabusele (22 poena), a u listu strelaca upisali su se i svi njegovi saigrači (Furnije i Okobo su, sa po deset poena, jedini preostali koji su stigli do dvocifrenog učinka).

Ponitka je ovog puta, posle tripl-dabla protiv Slovenije, sveden snažnom francuskom odbranom na vrlo skroman učinak od sedam poena (šut 3/10), dve asistencije, jednog skoka i četiri izgubljene lopte. Sa tih sedam poena bio je drugi najefikasniji igrač Poljske - Ej-Džej Sloter je ubacio devet.

Podsetimo, u drugom polufinalu, od 20.30, večeras igraju Španija (u četvrtfinalu savladala Finsku sa 100:90) i Nemačka (eliminisala Grke predvođene dvostrukim MVP-em NBA lige, Janisom Adetokumbom, sa 107:96).

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)