DRAMA NA EVROBASKETU: Svetski prvak izbegao eliminaciju u neverovatnom meču

Č. V.

10. 09. 2022. u 23:05

DOSADAŠNjI tok Evrobasketa je fantastičan. Već u osmini finala odigran je veliki derbi između Litvanije i Španije, a meč je bio i više nego odličan.

ДРАМА НА ЕВРОБАСКЕТУ: Светски првак избегао елиминацију у невероватном мечу

FOTO: FIBA.Basketball

Aktuelni šampion sveta, selekcija Španije bila je na ivici ambisa, ali je uspela u finišu da istopi prednost rivala, a potom i slavi u produžetku sa 102:94 (19:20, 21:15, 23:23, 20:15, 19:11) i nastavi učešće na Evropskom prvenstvu.

Velika je šteta što je jedna od ove dve reprezentacije (u ovom slučaju Litvanija) morala da završi takmičenje. I da je ishod bio drugačiji ne bi bilo nezasluženo.

Izabranici Kazisa Maksvitisa su igrali bolje tokom većeg dela susreta, bili u prednosti, ali kada je trebalo da je održe pali su. Rival je to iskoristio i zahvaljujući sjajnom Lorencu Braunu i iskusnom Rudiju Fernandezu uspeo da izbori produžetak.

Ali, šta se sve desilo u finišu utakmice zaista je za film. Španija je imala poen prednosti, a Litvanija napad. Baltička selekcija je tada izgubila loptu, tačnije Domantas Sabonis je napravio faul u napadu. Potom su Litvanci napravili brz faul, da bi polovičan sa linije panala bio Vili Ernangomez i ostavio je protivniku priliku da pobedi ili izbori produžetak što se i desilo neverovatnim košem Ignasa Brazdeikisa iz "odbojke" uz zvuk sirene.

Domantas Sabonis/FOTO: FIBA.Basketball

Uzbudljivo je bilo i u dodatnih pet minuta. "Furija" je napravila osetniju prednost, ali je sve mogla da prospe. Vodili su izabranici Serđa Skariola 95:88, a onda su Lukas Lekavičijus i Ignas Brazdeikis pogodili trojke i doveli Litvaniju na poen zaostatka.

U narednom napadu Brazdeikis je izgubio loptu, pa potom napravio nesportsku grešku i dao Braunu priliku da stavi tačku na utakmicu, što je novi igrač Makabija iz Tel Aviva i uradio.

Upravo je naturalizovani Amerikanac blistao, meč je završio sa 28 poena, pratio ga je Vili Ernangomez koji je brojao do 21. Na drugoj strani najviše se istakao Mindaugas Kuzminskas sa 18, jedan manje je postigao Ignas Brazdeikis.

Španija će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča Finska - Hrvatska.

Eurobasket - 1/8 finala

Subota:

Turska - Francuska 86:87 (posle produžetka)

Slovenija - Belgija 88:72
Nemačka - Crna Gora 85:79
Španija - Litvanija 102:94 (posle produžetka)

Nedelja:

Ukrajina - Poljska 12

Finska - Hrvatska 14.45
Srbija - Italija 18
Grčka - Češka 20.45

BONUS VIDEO: Košarkaši Srbije odradili prvi trening u Berlinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama