"NOKAUT" OD 15 MILIJARDI! UEFA novim, astronomskim ugovorom, zadala težak udarac viziji Superlige

SUPERLIGA Evrope je živela vrlo kratko, a kako sada stvari stoje male su šanse da bi ponovo mogla da oživi. Najbogatiji klubovi Evrope su želeli da se "odmetnu" od UEFA nezadovoljni finansijama koje su im donosile učešće u Ligi šampiona, a prema pisanju britanskog "Tajmsa" taj problem definitivno neće postojati u ciklusu od 2024. do 2027.

НОКАУТ ОД 15 МИЛИЈАРДИ! УЕФА новим, астрономским уговором, задала тежак ударац визији Суперлиге

Tanjug/AP

Naime, evropska kuća fudbala je komercijalna prava za klupska takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope, Liga konferencije, Superkup Evrope i Liga šampiona za mlade) prodala za fantastičnih 15 milijardi evra, što je povećanje od čak 40 odsto u odnosu na aktuelni ciklus (od 2021. do 2024. godine).

Na taj način sami klubovi će po sezoni raspodeliti finansijski kolač u iznosu od pet milijardi evra što je 2,5 puta više nego što će prihodovati u periodu od 2021. do 2024.

- Drago nam je što smo videli tako veliko interesovanje renomiranih aktera i oduševljeni smo što će postignuti sporazumi omogućiti dalju raspodelu prihoda klubovima širom Evrope u ključnom trenutku kada je u pitanju finansijska stabilost. Obe kompanije pokazale su jasnu viziju evropskog klupskog fudbala i uvereni smo da će najbolje fudbalsko takmičenje na svetu, Liga šampiona, ali i druga naša klupska takmičenja, nastaviti da rastu - rekao jepredsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

ODOBRAVANjE BOGATIH PARIŽANA

BOGATI vlasnik PSŽ Naser al Kelaifi pozdravio je popravljanje situacije u evropskoj kući fudbala na planu finansija.

- Udruženje klubova i UEFA su zajedno postigli više nego što bi dobili odvojeno i iz tog razloga je ceo evropski fudbal jači - podvukao je prvi čovek "svetaca".

Novinu predstavlja i najavljena promena formata takmičenja koji bi takođe trebalo da zaživi od sezone 2024/2025. Vrlo je izvesno da će 36 timova činiti grupnu fazu takmičenja i da će svaki tim odigrati deset utakmica protiv različitih rivala, od čega pet kod kuće i pet u gostima.

Prvih osam klubova će se kvalifikovati u osminu finala, a oni od 9. do 24. mesta će igrati neku vrstu pretkola i odrediti dodatnih osam učesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!