ZORICA BRUNCLIK U USKRŠNJEM INTERVJUU ZA "NOVOSTI": Porodici i publici dugujem sve (FOTO)

Dušan Cakić

05. 05. 2024. u 12:05

SADA sam svesna koliko na početku karijere ništa nisam znala, iako sam tada mislila da znam sve. Toliko sam priznanja dobila za svoj rad, da za sebe danas mogu da kažem da sam dobar i kvalitetan pevač. Zahvalna sam Bogu na svemu što je učinio za mene i što me je upoznao sa ljudima koji su moje muze, moj smisao života, počevši od mog Miroljuba. Kao roditelj sam uspela da četvoro dece izvedem na pravi put i to mogu sa ponosom da tvrdim.

ЗОРИЦА БРУНЦЛИК У УСКРШЊЕМ ИНТЕРВЈУУ ЗА НОВОСТИ: Породици и публици дугујем све (ФОТО)

Foto: Ivica Stefanović

Ovako najtiražnija umetnica Srbije u istoriji domaće diskografije, Zorica Brunclik, govori za "Novosti". Održala je rekordan broj solističkih koncerata, ostavila pesme koje su postale deo antologije, dobila sva esnafska priznanja, ali i ona koja dodeljuje publika i to više puta.

Foto: Ivica Stefanović

*Vaše ime na estradi sinonim je za dobru pesmu, trajete pola veka. Naš ste "nacionalni estradno-muzički umetnik". Koliko vam to prija, ali i kolika je odgovornost?

- Poseban značaj ima kada vas kolege, ljudi iz vašeg esnafa, uvaže kroz nagradu. Ne postoji nijedno priznanje na ovim prostorima a da ga ja nisam tokom ovih pet decenija dobila i to jeste izuzetna satisfakcija, jer pokazuje značaj onoga što radite i trag koji ostavljate iza sebe.

*Za Dan državnosti primili ste od predsednika Vučića Zlatnu medalju za zasluge. Koliko vam to znači?

- Za mene kao umetnika, izuzetno je bitno, ponosna sam i srećna zbog toga. Zahvalna sam pre svega predsedniku, jer je pokazao da se umetnost ne može i ne treba deliti na visoku i onu popularnu. Zahvalna sam publici što me je sve ove godine održala i Bogu što sam dobila tako plodonosan, uzbudljiv i srećan život.

*Vaš prvi singl 1975. "Ne daj da nas rastave" prodat je u čak 300.000 primeraka. Da li ste već tada znali da ćete biti ono što ste sada?

- Tada sam snimila singl i odmah se vratila u hotel, gde sam i pre toga pevala, nastavila život kao da se ništa nije desilo. Došle su mature i tadašnji tinejdžeri prišli su orkestru sa kojim sam nastupala tražeći pesmu "Ne daj da nas rastave". Oni su me tada pitali da li ja znam tu pesmu i ko je uopšte peva, kad je svi traže. Tek tada sam im rekla, da je to moja pesma (smeh). Nisam imala neke konkretne planove, samo sam znala da volim muziku i da želim njome da se bavim.

Foto: Privatna arhiva

*Višestruki ste pobednik mnogih muzičkih festivala, dobitnik više nagrada za pevačicu godine, Oskara popularnosti. Malo kojim vašim kolegama je to pošlo za rukom.

- Tačno da nas je malo, ali nas ipak ima. Nažalost, mnogi više nisu među živima, ali mogu reći da sam privilegovana što sam živela i radila u vreme kada su mnogi velikani stvarali, što smo imali prilike da se družimo, inspirišemo i učimo jedni od drugih.

*Spadate u top pet najtiražnijih izvođača u Jugoslaviji kada se uzme muzika svih žanrova.

- Mnogi pokušavaju da devalviraju narodnu muziku, a činjenica je, zapravo, da su svih pet najtiražnijih izvođača folk pevači. Šta to govori? Meni - da ne možete protiv volje naroda. Da ostavimo to na stranu, tiraži jesu bitni, ali ono na šta sam još više ponosna je trajanje i činjenica da pesme koje sam otpevala žive među pubikom, kako sada, tako i prvog dana.

*Šta je to što vas pokreće sve ove godine, pored publike i energije koju od njih dobijate?

- Porodica. Oni su moja inspiracija, motiv da idem dalje, moja najveća podrška. Svakako, tu je i ljubav prema muzici, koja je iz godine u godinu sve veća. Ljubav je pokretač svega, nešto što ne traži da bude uzvraćeno, kao i nesebičnost. Svrha života i sreća... Sve je ljubav i ljubav je sve.

Foto: Ivica Stefanović

PRAZNICI I SNAGA VERE

*NA šta vas podsećaju uskršnji praznici?

- Na snagu vere. Neko sam ko o svojoj veri ne voli da priča previše, jer je smatram duboko intimnom stvari, ali mislim da je tokom praznika bitno spomenuti i podsetiti se koliko je važna i velika ljubav, zbog koje se neko žrtvuje za druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JADNO! KAKO VAS NIJE SRAMOTA: Nikola Rokvić u sukobu sa Željkom Samardžićem Nije mu to trebalo