SVE U ZNAKU TAMBURAŠA: Festival dokumentarnog filma u Izmiru obeležava delegacija našeg "Tamburica festa"

S. B.

23. 05. 2022. u 12:44

UVODNO veče osme po redu smotre dokumentarnog filma, „Balkan panorama film festival“, koji se održava u turskom gradu Izmir, po svemu je proteklo u znaku našeg „Tamburica festa“.

СВЕ У ЗНАКУ ТАМБУРАША: Фестивал документарног филма у Измиру обележава делегација нашег Тамбурица феста

foto M.B.

Na ceremoniji svečanog otvaranja festivala, na kojem će do 28. maja biti prikazano 27 dokumentarnih filmskih ostvarenja autora balkanskih zemalja, celovečernjim koncertom se predstavio novosadski ženski tamburaški orkestar „La banda“ sa širokim repertoarom, između ostalog i pesama na turskom jeziku, i razgalio ljubitelje filma.

Jovan Pejčić i Jovana Carić, predstavnici „Tamburica festa“ su promovisali svetski festival tamburaške muzike koji će ove godine od 18. do 21. avgusta u Novom Sadu, „Evropskoj prestonici kulture 2022“, obeležiti jubilej, 15 godina.

Takođe, prikazan je i deo dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“, reditelja Salija Salinija, profesora režije na Institutu za film u Izmiru i direktora „Balkan panorama film festivala“.

Taj film, posvećen jubileju „Tamburica festa“, biće premijerno prikazan u Novom Sadu u vreme festivala.

Istom prilikom je Zoran Marković, ambasador Srbije u Turskoj, uručio na poklon instrument tamburicu Ahmetu Mizbahu Demikranu, ministru kulture i turizma Turske a Jovan Pejčić je takođe instrumente, tradicionalne ručne izrade, predao na poklon Tunku Sojeru i Erhanu Kiliku, gradonačelnicima Izmira i Buce.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)