OVACIJE ZA TRADICIJU NA DASKAM: Predstava trebinjskih srednjoškolaca o hercegovačkim običajima

D.Curać

10. 05. 2024. u 10:54

DRAMSKA grupa Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja u pozorišnoj sali ovdašnjeg Kulturnog centra premijerno je izvela pozorišni komad "Dobro došli, kićeni svatovi", koja je izazvala veliko oduševljenje kod gledalaca. Ovom predstavom trebinjski srednjoškolci vratili su tradiciji sjaj koji je imala u vreme naših predaka.

ОВАЦИЈЕ ЗА ТРАДИЦИЈУ НА ДАСКАМ: Представа требињских средњошколаца о херцеговачким обичајима

D. Curać

- Cilj predstave je da se prikažu hercegovački običaji koji su možda zaboravljeni. Zaista smo ponosni i zadovoljni što smo imali priliku da učestvujemo u njoj - rekla je Teodora Kovačević, učenica trebinjske Gimnazije.

Jedan od glumaca u predstavi Milan Andrić ističe da je prikazano dosta hercegovačkih običaja koje ranije nije znao.

 

D. Curać

 

- Ideja za ovu predstavu nastala je u saradnji sa školom "Prvi licej" iz Kavale u Grčkoj, kako bismo im predstavili i pokazali naše hercegovačke običaje. Aktivno se pripremamo od februara. Kostime su nam obezbedili ANI "Jovan Dučić" iz Trebinja i Guslarsko društvo "Vojvoda Luka Vukalović" Trebinje - naglasio je Andrić.

Mihajlo Ilić, koji tumači lik mladinog oca ističe da su probe bile veoma zanimljive i da su, što je najvažnije, proveli kvalitetno vreme sa svojim drugarima i profesorima.

- Uložili smo mnogo truda, kako bismo na najbolji mogući način prikazali sve običaje koji su možda zaboravljeni u našem narodu - naglasio je Vasilije Šukić, učenik drugog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" koji je tumačio ulogu starog svata.

Režiju predstave, čiji je cilj da svadbene običaje Hercegovine sačuva od zaborava potpisuju Neda Gudelj, Jelena Mandrapa i Dijana Šinik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule