ZA MEHANIZACIJU 64 MILIONA KM: Poljoprivrednim proizvođačima Srpske stiže značajna finansijska pomoć

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 04. 2024. u 07:20

ZA investicije u poljoprivredi u prošloj godini biće isplaćeno rekordnih 64 miliona KM, što je do sada najveća podrška investicijama u istoriji poljoprivrede Republike Srpske, istakao je direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Mitar Lazić.

ЗА МЕХАНИЗАЦИЈУ 64 МИЛИОНА КМ: Пољопривредним произвођачима Српске стиже значајна финансијска помоћ

Foto printskrin BNTV

Kaže da će najveći deo novca biti izdvojen za kupovinu traktora - preko 28 miliona KM, i za poljoprivredne priključke 13,3 miliona KM.

- Podržali smo značajne investicije u stočarstvu za koje je izdvojeno devet miliona KM, zatim investicije u skladištenje i preradu čime je podržana i naša prerađivačka industrija i to sa 9,3 miliona KM. Za investicije u biljnu proizvodnju izdvojeno je 2,7 miliona KM - kaže Lazić.

Prema dosadašnjim podacima, korisnici se najviše interesuju za poljoprivrednu mehanizaciju.

- Do sada je stigla 271 prijava za traktore i 926 prijava za poljoprivredne priključke odnosno 1.360 pojedinačnih priključaka, a primljena je i jedna prijava za kombajn. Interesovanje je izraženo i za opremu u stočarskoj proizvodnji i to čak 101 prijava, izgradnju objekata (24), nabavku priplodnog materijala (28). Kad je biljna proizvodnja u pitanju, najveće interesovanje je za izgradnju sistema za navodnjavanje - 105 prijava, izgradnju plastenika 41 i podizanje protivgradnih mreža 22 prijave - pojasnio je Lazić.

Limiti ostali isti

MITAR Lazić kaže da su limiti u finansijskom smislu ostali isti i jednaki za sve vrste investicija.

- To je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 za komercijalna gazdinstva i 200.000 KM za pravna lica i preduzetnike - istakao je Lazić.

Korisnici će ulagati i u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, za tu meru se prijavilo 45 korisnika, a od ove godine subvencioniše se i postavljanje solarnih panela na proizvodnim objektima, za šta je stiglo sedam prijava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave