BJELICA: Postoji volja da se posjeti Karadžić, ali to ne dozvoljavaju ni njegovoj porodici

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 18:38

ČLAN Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da postoji zainteresovanost članova i funkcionera ove stranke da posete i razgovaraju sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, ali da je to veoma teško, skoro pa nemoguće.

БЈЕЛИЦА: Постоји воља да се посјети Караџић, али то не дозвољавају ни његовој породици

Foto: Grad Beograd

- Ulazak u Veliku Britaniju je težak i za one koji ne idu iz ovog razloga i ovim povodom, a kamoli kada se navede razlog za traženje vize. Sada imamo i sankcije, i kao stranka i ja lično, ponovo su blokirani i ugašeni računi. Sve to dodatno komplikuje posetu i uopšte kretanje i život - rekao je Bjelica Srni.

Podsetivši da se prvi predsednik Republike Srpske nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt u Lamanšu, Bjelica je rekao da je problem dobijanje dozvole za posetu, te da niko ni od porodice Karadžić više od tri godine nije dobio dozvolu da poseti zatvor.

- Iako je prema pravilima Međunarodnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju zagarantovano da će licima koja su osuđena na izdržavanje kazne biti omogućeni isti uslovi kao u pritvorskoj jedinici, to u zatvoru u Britaniji nije slučaj - istakao je Bjelica.

On je ukazao na činjenicu da Karadžića tretiraju kao teroristu, kao lica osuđena za najgora ubistva i zločine, i da on trpi zlostavljanja od zatvorskih vlasti.

- Oduzet mu je televizor, jastuk, nema stolicu, ne dozvoljavaju mu da piše. Onemogućavaju ga da telefonira, a jedno vreme je morao da sa porodicom priča na engleskom jeziku - istakao je Bjelica.

On je napomenuo da je o zdravstvenom stanju Karadžića nedavno razgovarao sa direktorom Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske Vladom Đajićem, koji je nakon što je pregledao generala Ratka Mladića u Hagu, izrazio spremnost da otputuje u Veliku Britaniju i pregleda prvog predsednika Srpske.

Bjelica kaže da se javio veliki broj ljekara poreklom sa prostora Republike Srpske i izrazio spremnost da bude deo medicinskog tima, te da o svom trošku putuju u Veliku Britaniju.

Ističe da je u stalnom kontaktu sa Sonjom Karadžić Jovičević i Sašom Karadžićem, kćerkom i sinom Radovana Karadžića.

- Dok je bio u pritvorskoj jednici u Hagu redovno sam se čuo i sa predsednikom Radovanom. Sada informacije dobijam posredno preko članova porodice - naveo je Bjelica.

Na pitanje zašto se u SDS-u više ne insistira da se dođe do prvog predsjednika Republike Srpske s obzirom na to gdje služi kaznu, Bjelica je rekao da je to pitanje kompleksno i da ga treba sagledati iz više uglova.

Kao prvo je naveo torturu i pritiske, koje su preživjeli Karadžićeva porodica, najbliži saradnici i funkcioneri SDS-a, a koji su primorali stranku i njeno rukovodstvo da, zarad opstanka, sve što ima veze sa prvim predsednikom i stranke i Srpske govori i čini potajno i daleko od očiju javnosti.

- Oni koji nisu bili smenjeni bili su primorani da to čine tako kako SDS ne bi bio stavljen na listu terorističkih organizacija - pojasnio je Bjelica.

Naravno, dodao je, ima tu i neke vrste autocenzure. "Ali, nakon stvarnih sankcija prvo meni, a potom i drugim funkcionerima stranke to je kod nekih mlađih članova stvorilo dodatni pritisak", rekao je Bjelica.

Osim toga, napomenuo je, treba imati u vidu da mlađi i mladi funkcioneri stranke nisu imali priliku ni da upoznaju, a kamoli da sarađuju sa predsednikom Karadžićem, a da im stariji nisu smeli, neki zbog preživljenog, a drugi zbog mogućih posledica, da govore o ovim temama.

- Vidite da su ponovo aktivirali sankcije SDS-u, da je blokiran račun - napomenuo je Bjelica.

On smatra da o tome treba govoriti i da on sa svojim saradnicima govori.

- Pretrpeo sam mnogo toga, ali me nisu slomili. Insistiram da se jasno zna ko su ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku - naglasio je Bjelica.

Prema njegovim riječima, ne smeju da budu zaboravljena imena koja su osnovala SDS, od Jovana Raškovića i Karadžića, preko profesora Nikole Koljevića, Alekse Buhe, te Ekmečića, Leovca, Maksimovića, Novakovića, Sendića, Najdanovića, pa do Momčila Krajišnika i drugih.

- SDS je jedina istinska demokratska stranka u Srpskoj, u najvećoj meri i u BiH. To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje i stav stručnjaka koji se bave proučavanjem političkih i stranačkih sistema - zaključio je Bjelica.

Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić-Jovičević rekla je ranije da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima lekarsku pomoć, te da sve to smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

(rtrs.tv)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?