ŠMIT ŠTITI AKTUELNI SAZIV CIK: Srpska osudila novo nametanje iz OHR vezano za izborni proces u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 04. 2024. u 06:50

NOVE Izmene Izbornog zakona BiH, od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, znače u praksi da će članovi aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) BiH ostati na poziciji do 2027. godine, jer se na njih neće odnositi odredbe o penzionisanju. Prema Šmitovoj izvornoj odluci od 26. marta nametnute su odredbe prema kojima bi članovima CIK koji napune 65 godina istekao mandat.

ШМИТ ШТИТИ АКТУЕЛНИ САЗИВ ЦИК: Српска осудила ново наметање из ОХР везано за изборни процес у БиХ

Sednica CIK BiH / Foto CIK BiH

Ali, očigledno nakon što je, kako kažu izvori "Novosti", Šmitu sugerisano da to znači kako će troje članova CIK po nametnutoj odluci Šmita otići u penziju već ove godine, i da će vladajuća koalicija na nivou BiH, SNSD, HDZ BiH i "Trojka", imenovati svoja tri člana u CIK, pa će zajedno sa aktuelnim članom Vladom Rogićem iz HDZ BiH imati većinu u CIK, i moći da donose odluke mimo Šmita, onda je preinačio raniju odluku i zadržao aktualni saziv CIK do 2027.godine!

Tako je prema novoj odluci iz OHR, svim članovima CIK BiH, a njih je sedam, produžen mandat do 2027. godine. To znači da će aktuelni saziv CIK nadgledati i lokalne izbore ove godine, i što je još važnije Opšte izbore 2026.

Inače, u CIK BiH sedi čak šest članova koji se dovode u vezu sa opozicionim partijama iz RS i Federacije.

Predsednik RS, Milorad Dodik izjavio je da se intervencije Kristijana Šmita na Izborni zakon BiH neće primenjivati u Srpskoj, koja će izbore sprovesti po svom zakonu, a ako CIK BiH nešto pokuša da organizuje biće joj onemogućeno.

Uticaj na rezultate glasanja

SRPSKI član PBiH Željka Cvijanović izjavila je da je namera Kristijana Šmita da u potpunosti upravlja CIK-om i da utiče na izborne rezultate.

- Na šta liči zemlja u kojoj neizabrani stranac nešto nametne, pa za par dana popravlja to što je nametnuo. Ovo sve liči na cirkus - istakla je Cvijanovićeva i dodala da sva Šmitova izborna petljavina ide u pravcu uklanjanja neposlušnih i postavljanja onih koji će ćutke sprovoditi njegovu volju.

- Do početka druge polovine ovog meseca usvojićemo svoj izborni zakon i sprovoditi izbore u skladu s njim, ne uvažavajući ono što Šmit nameće - rekao je Dodik.

Dodao je da je OEBS svaki put rekao da su izbori u BiH bili fer i pošteni.

- Mogu biti prihvaćene tehničke izmene, ali žele da promene Ustav čime bi CIK bio važniji organ od vlada u nekim državama koji će proganjati političke faktore i propisivati uslove - dodao je Dodik.

Ističe da Šmit sve ovo podmeće kao kukavičje jaje, jer CIK nema ovlašćenja za lokalne i republičke izbore.

- Sada želi da CIK, koji se može iščitavati kao sarajevska komisija, imenuje predsednike izbornih komisija u našim selima, zaseocima i školama. To je podmukao potez koji ide iz Sarajeva, a onda će obezbediti i pare u budžetu BiH kako bi ovi predsednici bili plaćeni kao državni službenici, što neće proći - naglasio je Dodik.

glosa - Iako troje članova CIK stiču ove godine uslov za penzionisanje, Šmit im produžio mandat do 2027. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)