SIJEKOVAC TRAJNO SVEDOČANSTVO O ZLOČINU NAD SRBIMA: Obeležene 32. godišnjica masovnog ubistva srpskih civila kod Broda

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 03. 2024. u 20:00

U SIJEKOVCU kod Broda, danas su obeležene 32 godine od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

СИЈЕКОВАЦ ТРАЈНО СВЕДОЧАНСТВО О ЗЛОЧИНУ НАД СРБИМА: Обележене 32. годишњица масовног убиства српских цивила код Брода

Srna

 Podsećamo, 26. marta 1992. godine, u Sijekovcu je ubijeno devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva. Nakon tog zločina, hrvatske i muslimanske horde zla su nastavile sa ubijanjem srpskih civila na tom području, a o svireposti govori i masovna grobnica pronađena 2004. na ovom području u kojoj su pronađeni ostaci 59 srpskih civila, među kojima je bilo 23 dece.

Pomen žrtvama iz Sijekovca služio se u porti Crkve Svete Ognjene Marije, a prisustvovali su predsednik RS, Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Predsednik Dodik rekao je da je Sijekovac trajno svedočanstvo o nehumanosti i zločinu nad srpskim narodom koji je ostao nekažnjen, i poručio sudijama i tužiocima u Srpskoj da im niko ne brani da odgovorne privedu pravdi.

Dodik je istakao da je ovo mesto simbol zločina nad Srbima i početka rata u BiH u kome je najviše stradao srpski narod. Dodao je da je posle toga sve bilo usmereno ka cilju da se prikaže da su Srbi ti koji su činili zločine, a u stvari su bili najveći stradalnici.

Dodik posetio majku - heroja

PREDSEDNIK Milorad Dodik je u Sijekovcu posetio majku-heroja, Milju Zečević, kojoj su 26. marta 1992. na kućnom pragu ubijena tri sina Petar, Vaso, Milan i suprug Jovan. Zečeviće su, sa još 42 Srba iz Sijekovca, pobili pripadnici regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica, pre zvaničnog početka rata u BiH.

- Zgurali su nas u BiH da bi navodno postigli mir, ali Srbi nisu ništa dobili od BiH jer ih i dalje procesuiraju za navodne ratne zločine, dok za srpske žrtve rata nema pravde - istakao je Dodik.

Naglasio je da Tužilaštvo i Sud BiH i dalje rade na tome da najviše procesuiraju Srbe za zločine koje nisu počinili, a u poslednje vreme žele da procesuiraju i rukovodstvo Srpske.

Predsednica Republičke organizacije Isidora Graorac poručila je da se mora negovati kultura sećanja i obilaziti ova mesta.

- Srbi moraju da se sećaju šta se dešavalo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kako se takvi brutalni zločini nikada više ne bi ponovili - navela je Graorac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)