BEZ DOGOVORA O NIŽOJ CENI HLEBA: Sastanak ministra trgovine RS i pekara

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 02. 2024. u 06:50

NA sastanku ministra trgovine i turizma RS, Denisa Šulića, sa predstavnicima Privredne komore Srpske i mlinsko-pekarske industrije o nižoj ceni hleba od brašna tip 500 i njegovoj gramaži, juče nije postignut dogovor.

БЕЗ ДОГОВОРА О НИЖОЈ ЦЕНИ ХЛЕБА: Састанак министра трговине РС и пекара

Foto Pixabay free images

Vlada RS je predložila da cena hleba bude 1,9 maraka, ali su pekari ovaj predlog odbili i poručila da je ta cena neprihvatljiva. Hleb u Srpskoj košta od 2,3 do tri KM.

Goran Grabovac, predsednik Udruženja pekara regije Banjaluka, istakao je da pristup ovom pitanju nije ozbiljan.

- Te stvari zahtevaju mnogo veću analizu u pogledu svih opterećenja koji se nama stavljaju na teret kao zadnjoj karici u lancu, ako pričamo o mlinsko-pekarskim proizvodima. Stavili su nam na teret neku uredbu za koju ni sami ne znaju šta donosi. Napominjem da uredba o ograničenju marže u prometu mlinsko-pekarskih proizvoda postoji od 2007, a praktično bi ovim bila doneta uredba na uredbu - rekao je Grabovac.

Kaže da su im prošli put ostavili sedam dana da se izjasne a što je kako kaže, kratak period.

- To je vid ucene. Predložio sam da mi pekari stavimo svoje resurse Vladi da sama otvori svoju pekaru. Na nivou regija pet pekara, sasvim dovoljno. Neka preuzmu sav teret i sve troškove, pa će onda videti računicu - istakao je Grabovac.

Ministar Šulić je nakon sastanka izjavio da će se pripremiti mere kako bi cene hleba bile pristupačnije. Biće, kaže, dopunjena i Uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!