PADAJU RATE KREDITA!: Evropska centralna banka smanjuje euribor, što će se odraziti na nivo kamata u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 01. 2024. u 00:41

NAKON turbulentne prošle godine kada su banke u Srpskoj podizale kamate i rate aktivnih kredita građana jer je euribor, referentna kamatna stopa na evropskom bankarskom tržištu konstantno rasla, ova godina je započela njenim padom, a to će značiti u praksi i smanjenje rata kredita građanima, kažu stručnjaci za "Novosti". Ističu da bi euribor mogao biti spušten sa četiri na oko tri odsto.

ПАДАЈУ РАТЕ КРЕДИТА!: Европска централна банка смањује еурибор, што ће се одразити на ниво камата у Српској

Građani se sve ređe odlučuju za nove pozajmice, Foto N. Fifić

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je inflacija zbog koje je Evropska centralna banka (ECB) podigla euribor prošla, a to će se odraziti na pad kamata u bankama.

- Procena iz EU je da visoke kamate sada štete razvoju industrije i ekonomije i da je vreme da se smanje. Za naše građane to znači da će banke koje primenjuju euribor morati da smanje kamate i otplatni plan kredita mora biti korigovan. Odnosno, otplatne rate za građane se smanjuju kako budu padale kamate u otplati kredita - pojašnjava Pavlović.

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo RS kaže da očekuje najave koje dolaze iz ECB i američke Federalne rezerve da će doći do smanjenja kamatnih stopa i euribora.

- Inače, euribor je već neko vreme u padu, što je jedan od pokazatelja da će u narednom periodu doći do pada kamatnih stopa. Procene su da će euribor biti spušten možda i na tri odsto - naveo je Šuput.

Za trećinu veća dobit

USLED povećanja kamata banke u BiH su prošlu godinu završile sa rekordnim profitom koji iznosi oko 580 miliona KM. Tako su banke u Federaciji BiH imale neto dobit od 430 miliona, a u RS oko 150 miliona KM. Dobit banaka u BiH se lane povećala u odnosu na 2022. godinu za 30 odsto!

Istakao je da su to dobri pokazatelji i da krediti treba da budu jeftiniji.

Koliko su građani bili pogođeni skokom euribora dokaz je i primer jedne Banjalučanke kojoj je banka za godinu dana tri puta povećala kamatnu stopu na stambeni kredit.

- Ugovorili smo 3,7 odsto kamatu na kredit. Sada iznosi čak 7,5 odsto. Rata za stambeni kredit je na početku bila oko 800 KM, a sada treba svakog meseca da platim banci 1.100 KM. Rata mi je veća za 300 KM. To je neizdrživo - ispričala je Banjalučanka, kojoj je odobren kredit sa promenjivom kamatnom stopom, odnosno kamatom koja je vezana za euribor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!