DOK GRAĐANI SRPSKE SLAVE BOŽIĆ, KRAVICA SE PRISEĆA KRVAVOG PIRA: 31 godina od masakra, a počinioci i dalje na slobodi

Милена Грубор
Milena Grubor

07. 01. 2024. u 07:00 >> 12:36

U vreme kada građani šriom Republike Srpske proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić, meštani Kravice odlaze na groblja i pale sveće za žrtve jednog od najmasovnijih zločina nad srpskim stanovništvom u Podrinju.

ДОК ГРАЂАНИ СРПСКЕ СЛАВЕ БОЖИЋ, КРАВИЦА СЕ ПРИСЕЋА КРВАВОГ ПИРА: 31 година од масакра, а починиоци и даље на слободи

Privatna arhiva

Naime, tog 7. janura 1993. godine, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem napale su Kravicu, ostavivši sa sobom samo bol, smrt i suze onih što preživeše da svedoče.

– Poučeni svojim dedovima koji su na velike pravoslavne u Drugom svetskom ratu ubili preko 6.200 Srba, tako su i ovaj put krenuli u krvavi pir, sa ciljem da jednom za svagda Kravicu sravne sa zemljom, da Srbe iz Kravice pobiju do poslednjeg i na taj način baš na praznik Hristovog rođenja zatru rađanje Srba u Podrinju – govori za „Novosti“ predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

On je dodao da se hiljade muslimana, najviše iz Srebrenice po svedočenju Ibrana Mustafića, pripremalo dugo za ovaj napad, a da su prema skorašnjem svedočenju Vehida Dedića, i maloletnici bili naoružani i da su oni "išli kako on reče da `oslobađaju` Kravicu".

Da li je igde zabeleženo da je Kemal Mehmedović koji je odsekao glavu Anđelku Mlađenoviću i odneo je Naseru Oriću kao trofej u Srebrenicu na slobodi?, upitao je Kojić.

–Tako se radilo nakon Drugog svetskog rata, a tako se radi i danas jer je to recept po kojem oni žele da prekroje istoriju i Srbe etiketiraju kao genocidan narod – kazao je Kojić i dodao da ni 31 godinu 101 srpsko dete nije dočekalo pravdu za svoje ubijene roditelje i da to ne zanima apsolutno nikoga iz Suda BiH. Mi ih pitamo šta je sa 49 lica srpske nacionalnosti iz Srebrenice koji se i dalje vode kao nestali? – kazao je Kojić.

Osvrnuo se na poslednje izveštaje Velike Britanije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su jedan od pokazatelja da je Srebrenica podmetnuta kao zločin:

– Znamo da su oni uz pomoć Nasera Orića Srbima podvalili navodnu priču o genocidu. Genocida u Srebrenici nije bilo, što je dokazala i Međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom. U tom izveštaju je objašnjeno šta se dešavalo sredinom 92. i početkom 93. a znamo da je 70% od 3.267 žrtava srpske nacionalnosti ubijeno u tom vremenskom intervalu.

Toga dana, opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Naser Orić i njegovi saborci su prilikom napada na Kravicu oskrnavili i zapalili pravoslavnu Crkvu svetih apostola Petra i Pavla a masakrirali pravoslavnog sveštenika i jednu ženu koja je tog jutra došla na molitvu. Crkva je gotovo u potpunosti spaljena i demolirana a sličnu sudbinu je doživelo i seosko groblje. Mnogobrojna imovina Srba iz Kravice koju su opljačkali Orićevi vojnici, pronađena je u Srebrenici u julu 1995. godine po ulasku pripadnika srpske vojske.

Ubice iz Kravice nikada nisu odgovarale za počinjene zločine a mnogi učesnici masakra nad Srbima, kao i njihovi nadređeni, danas žive kao slobodni građani - vode razne organizacije, obavljaju visoke funkcije u Federaciji BiH, uživaju sve privilegije društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima