SNSD I KOALICIJA POKRENUĆE SMENU POTPREDSEDNIKA SO BRATUNAC: Dedić ostaje bez fotelje zbog ratnohuškačkih izjava

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 12. 2023. u 07:00

PREDSTAVNICI Opštinskog odbora SNSD Bratunac u dogovoru sa koalicionim partnerima u ovoj opštini zatražiće smenu potpredsednika Skupštine opštine Vehida Dedića, koji je javno izneo detalje iz svoje ratne prošlosti i priznao da je bio pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin".

СНСД И КОАЛИЦИЈА ПОКРЕНУЋЕ СМЕНУ ПОТПРЕДСЕДНИКА СО БРАТУНАЦ: Дедић остаје без фотеље због ратнохушкачких изјава

Foto: V.Mitrić

On je izjavio "kako je imao osećaj da bi ubio sve što je srpsko, marak bilo od dve kile". Inače, Dedić je pri gostovanju na jednoj sarajevskoj televiziji govorio o ratnim dešavanjima u Srebrenici, stradanju njegove porodice, i njegovom ličnom učešću u ratu.

Predsednik bratunačkog SNSD Marko Mrkajić je poručio da je nezamisliva dalja saradnja sa osobom koja iznosi takve stavove. Većinu u bratunačkoj Skupštini čine odbornici SNSD, Ujedinjene Srpske, DNS, SDS i NDP.

Predsednik Udruženja građana "Istočna alternativa" RS, Vojin Pavlović, podneo je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Vehida Dedića zbog ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici "El mudžahedin" i njegovih skandaloznih izjava.

Ukoliko Tužilaštvo BiH primi prijavu protiv potpredsednika SO Bratunac Vehida Dedića o njegovim pretnjama srpskom narodu i tvrdnjama da je učestvovao u ratnim zločinima, ona će biti prosleđena u rad postupajućem tužiocu, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Privođenje

PREDSEDNIK Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić zatražio je da hitno bude priveden Vehid Dedić, da se ispita njegova ratna prošlost i uloga u zločinima u Kravici, na Ozrenu i na drugim ratištima.

- Ko može garantovati da on ne misli i dalje tako? Sa kim mi živimo ovde, ko obavlja tako visoke funkcije u RS - upitao je Kojić.

- Tužilaštvo BiH i Posebno odeljenje za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbednosnim institucijama i agencijama, prate pojave u medijima i javnosti koje bi mogle ukazivati na informacije o počinjenim krivičnim delima ratnih zločina - naveo je Grubešić.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da, nažalost, ovo nije ni prva ni poslednja poruka koja dolazi od bošnjačkih političara i šalje poruku da u ovakvoj BiH nema mesta za Srbe. To daje puno pravo institucijama i građanima Srpske da traže neki drugi put, a ne u ovakvoj BiH gde se skoro svaki dan šalju ratnohuškačke poruke.

Predsednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović izjavio je da, nažalost, Dedić nije jedini, navodeći da postoje lica i komandanti jedinica koji su činili zločine nad Srbima na Ozrenu i u drugim mestima i koji su dobili funkcije u Federaciji BiH.

- Zločine koji su počinjeni nad Srbima u Bratuncu i toj regiji oni ne priznaju, a zna se dobro šta je na tim područjima činio Naser Orić - dodao je Nosović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost