ĆIRILICA - PISMO I IDENTITET SRPSKOG NARODA: Negovati jezik, ne braniti ga!

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 12. 2023. u 06:45

OD pretežno isprazne priče o očuvanju i zaštiti srpskog ćiriličnog pisma, koja je u javnom prostoru - ne i u javnoj svesti - prisutna poslednjih 30 godina, zamorena je i javnost i oni koji se na posvećen i naučno utemeljen način bave srpskom filologijom. To je još jedna od patriotskih fraza kojom obiluje naše vreme u eposi velikih nacionalnih izgubina sa dalekosežnim posledicama.

ЋИРИЛИЦА - ПИСМО И ИДЕНТИТЕТ СРПСКОГ НАРОДА: Неговати језик, не бранити га!

Foto: D.V.

Ćirilica je zaista ugrožena, i o tome ne može biti nikakvog spora, ali od nas samih, a tu nema pomoći. Budemo li nastavili da je branimo samo medijski, spektaklima, opsenama i praznim pričama, njena sudbina nije izvesna u jednom vremenu koje joj nije naklonjeno, kaže za "Novosti" Duško Pevulja, profesor srpske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i književni kritičar.

- Pa, ipak, treba znati nekoliko stvari o kojima se ne raspravlja i ne piše, jer smo mi još uvek sledbenici serbokroatistike koja je zamutila identitetsku svest našeg naroda. Srpsko ćirilično pismo je jedno od najvažnijih obeležja našeg kulturnog a ne nacionalnog identiteta. Temeljno - i razlikovno prema drugim narodima - identitetsko obeležje srpskog naroda je srpski jezik. Jezik je u nadređenom položaju u odnosu na pismo. Srpski jezik je u prošlosti, kao i danas, upotrebljavao više pisama. Pavle Ivić napisao je u knjizi "Srpski narod i njegov jezik" da su Srbi "dvoazbučan" narod, što je tačna konstatacija. Prema tome, zalažući se za ravnopravniji status srpske ćirilice, za njeno izraženije prisustvo u našoj kulturi i javnom životu, mi ne smemo tvrditi, jer je to notorna neistina, da latinica nije srpsko pismo - pojašnjava profesor Pevulja.

Pevulja kaže da je istinski tvorac ćirilice Sava Mrkalj, što se neopravdano uvek gubi iz vida, a srpske latinice, koja se neosnovano pripisivala Ljudevitu Gaju, jesu Vuk Karadžić i Đura Daničić.

Izdavati teško dostupna dela

PREMA rečima Pevulje, ćirilicu ne treba ni braniti ni štititi, jer tako priznajemo da je naša nacionalna svest obolela od neizlečive autoimune bolesti, samorazaranja.

- Miloš Crnjanski je pisao kako smo u stalnom gardu prema inostranim protivnicima, u kojoj smo pokazivali herojstva dostojna svakog divljenja, gubili ratove zato što nismo naviknuti da se borimo protiv sebe i svojih slabosti. Srpsku ćirilicu treba brižljivo negovati, treba izdavati dela iz naše tradicije koja su nastala na ovom pismu a koja su nepoznata ili teško dostupna, ona treba da je više zastupljena u našem javnom prostoru - ističe Pevulja.

- Bez tradicije koja je nastala na latiničkom pismu, koja je u jednom trenutku bila središnji tok srpske književnosti (dubrovačka književnost među Srbima katolicima), srpski narod i njegova kultura su nezamislivi. Onaj koji to previđa ili je neznalica ili nije dobronameran, a najčešće je i jedno i drugo. Zašto bi susedni narodi polagali pravo na latinicu više od srpskog naroda, i zašto bismo im prepuštali dobrovoljno deo našeg kulturnog i istorijskog nasleđa, u opravdanoj težnji da sačuvamo središnji deo naše pisane tradicije, teško je objašnjivo - kaže profesor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima