SVE OD MESA I MLEKA: U Dvorovima kod Bijeljine Semberski sajam

B.Milošević

19. 11. 2023. u 19:54

DVODNEVNI, sedmi po redu, Semberski sajam mesa i ribe, uz učešće više od 60 izlagača iz oblasti mesne industrije, proizvodnje mlečnih i pčelarskih proizvoda, vina i domaće radinosti iz Semberije i regiona, otvoren je u Dvorovima kod Bijeljine.

СВЕ ОД МЕСА И МЛЕКА: У Дворовима код Бијељине Семберски сајам

Foto: B. Milošević

Cilj sajma je promocija domaćih proizvoda uz nastojanje da potrošači kupuju domaću robu proverenog kvaliteta.

Ministar privrede RS Vojin Mitrović, na otvaranju sajma, posebno je istakao da Semberija vodi u proizvodnji mesa i ostalih životnih namirnica.

- Ovde žive i rade vredni domaćini, koji se suočavaju sa brojnim problemima, počev od pandemije virusa korona, pa do afričke kuge svinja, ali ipak izlaze na kraj sa svim poteškoćama i opstaju - kaže Mitrović.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu RS Saša Lalić podseća da Semberija ima kapacitete za dobru proizvodnju i dobru preradu, a kvalitetom robe može u sve zemlje Evropske unije.

Čvarci skuplji od mesa

NA sajmu je otvorena i prodajna hala, gde su posetioci po sajamskim cenama mogli nabaviti sve, od iznutrice do sušene pršute. Kilogram dimljene slanine košta 20 KM, svinjske polutke 7,50, a sveže kobasice 12 KM. Da su čvarci postali delikates, potvrđuje i cena od 23 KM za kilogram, za šta se moglo kupiti dva kilograma mesa od buta.

- Sledeće sedmice poljoprivrednicima će biti uplaćeno dodatnih dva miliona maraka, čime će biti obeštećeni svi koji su imali štetu u domaćinstvu, od velikih proizvođača, pa do malih - istakao je Lalić i dodao da ministarstvo, pored napora da održi stabilnost prehrambene industrije, investira u infrastrukturu, jer bez stalnog ulaganja nema konkurentnosti ni opstanka.

Proizvođačima i prerađevačima mesa iz Semberije pridružili su se i prerađivači iz Kuzmina (Srbija) i Visokog (FBiH), proizvođači ovčijeg i kozjeg sira iz Bileće, majstori za spremanje ajvara i džemova iz Dvorova, kao i proizvođači meda sa Ozrena...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!