MUP RS PRATI DŽIHADISTE: U Srpskoj na oprezu, paradžemati na području Federacije BiH a ratnici iz Sirije nisu procesuirani

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 11. 2023. u 10:30

U SRPSKOJ, prema saznanjima MUP RS, ne postoje paradžemati, ali raspoloživa saznanja ukazuju da u RS postoji određen broj lica, simpatizera i pristalica navedenog pokreta, koji imaju kontakte sa istomišljenicima u Federaciji BiH i zemljama regiona, a neki od njih posećuju takve zajednice i paradžemate u FBiH, potvrđeno je "Novostima" u MUP RS.

МУП РС ПРАТИ ЏИХАДИСТЕ: У Српској на опрезу, параџемати на подручју Федерације БиХ а ратници из Сирије нису процесуирани

Obuka džihadista na Bliskom istoku, Foto shutterstock

- Upravo iz tih razloga MUP RS čini sve da se bezbednosni problemi preduprede i u tom smislu sarađujemo ne samo sa bezbednosnim agencijama u BiH i regionu i šire. Nažalost, drugi deo BiH ne shvata ozbiljno ovaj problem iz raznih razloga - ističu u MUP RS.

Stručnjak za bezbednost, Dževad Galijašević, kaže da se paradžemati nalaze na području Federacije BiH u kojima ne vladaju zakoni države, i oni postoje već dugi niz godina.

On dodaje i da u BiH boravi veliki broj bivših ratnika iz Sirije koji nisu adekvatno procesuirani.

- Na teritoriji Federacije BiH od 2016. godine do danas registrovano je 69 vehabijskih naselja u 20 lokalnih zajednica, ali ovaj broj je sigurno i veći - ističe Galijašević.

I Hrvatska shvata ozbiljno

PRE nekoliko dana direktor Hrvatske obaveštajne službe, Danijel Markić, izjavio je da ta služba, "sagledavajući susedstvo godinama", dobro poznaje pitanje islamskog terorizma.

- Znamo da se oko 1.000 ljudi iz našeg susedstva borilo u Siriji i Iraku, od čega se barem trećina vratila. Tako da to shvatamo vrlo ozbiljno - rekao je Markić.

Republika Srpska je na situaciju da su radikalni islamisti pronašli uporište u BiH, upozorila i američki Senat i Kongres, kao i evropske parlamentarce u pismo koje su poslali članovi srpske većine u Parlamentu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)