SIRENE ZA UZBUNU I HELIKOPTERI "PODIGLI" BANJALUČANE: Obeležena godišnjica razornog zemljotresa koji je pogodio grad na Vrbasu 1969.

Невена Бунић
Nevena Bunić

28. 10. 2023. u 06:45

OGLAŠAVANjEM sirena za uzbunu i pokaznom vežbom na sportskom igralištu kod Gmnazije, Banjaluka je juče obeležila godišnjicu razornog zemljotresa, koji je srušio ovaj grad 1969. godine. Tada je poginulo 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi je bilo teže i lakše povređeno.

СИРЕНЕ ЗА УЗБУНУ И ХЕЛИКОПТЕРИ ПОДИГЛИ БАЊАЛУЧАНЕ: Обележена годишњица разорног земљотреса који је погодио град на Врбасу 1969.

Foto: A. Čavić

Sirene za uzbunu oglasile su se u centru grada u 9.11, u vremenu kada se tačno pre 54 godine desio zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru. Građani koji su se u to vreme zatekli na Trgu Krajine, zastali su, a oni stariji su se prisetili užasa koji je zadesio grad na Vrbasu.

U isto vreme, na igralištu u dvorištu Gimnazije održala se pokazna vežba sa scenarijem razornog zemljotresa, koja je realno pokazala kako izgledaju evakuacija i spasavanje ljudskih života.

Pripadnici RUCZ, banjalučki vatrogasci, ekipe Doma zdravlja i Crvenog krsta, Helikopterski servis RS, Gorska služba spasavanja, pripadnici MUP-a, kao i sami učenici učestvovali su u vežbi.

Verno je prikazano kako bi izgledalo zbrinjavanje povređenih učenika u slučaju jakog zemljotresa. Đaci su simulirali povrede, da bi ih potom zbrinule nadležne službe. "Povređeni" su na kraju helikopterom prevezeni do zdravstvene ustanove.

Učenicima pozlilo

EKIPE Hitne pomoći morale su da intervenišu, jer je nekim učenicima tokom vežbe zaista pozlilo. Doživeli su strah i paniku, zbog čega im se slošilo.

- Tokom vežbe zapravo smo mogli videti kako dramatično izgleda simulacija nesreće. Kako je nekim učenicima pozlilo, možemo misliti kakvo bi bilo stanje da je događaj stvaran - rekla je direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju Banjalučana, koji su sa pažnjom pratili službe kako simuliraju akciju spasavanja.

Šef Odseka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić naglasio je kako i nakon 54 godine građani treba da budu oprezni.

- Pokazna vežba imala je cilj da se pokaže pravilan put i način kako da se postupi u ovakvim situacijama. Evidentirali smo da ukoliko se pravilno ne rade pokazne vežbe, dolazi do propusta, a to smo videli tokom zemljotresa u Petrinji, koji se osetio i u Banjaluci. Upravo tada je došlo do stvaranja panike, koju moramo da svedemo na minimum - naglasio je Babić.

Direktorka banjalučke Gimnazije Vita Malešević poručila je kako se vežba simbolično održala u ovoj školi.

- Svi znamo da je Gimnazija stradala u zemljotresu te 1969. i tada su učenici morali da idu u druge škole i u druge gradove. Ove godine mi iz Gimnazije pokazujemo da smo spremni da se izvučemo iz onih najtežih dešavanja. Pokazali smo kako izvući 1.300 đaka i profesora iz objekta škole i kako izvršiti evakuaciju - kazala je Maleševićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)