STIGLI DAROVI IZ SLOVENIJE: Udruženje žena "Rudar" pomaže svom Ugljeviku

V. M.

28. 10. 2023. u 08:32

MADA osnovano tek pre četiri godine, Udruženje žena "Rudar" u Ugljeviku teško da može da pobroji sva značajne akcije, pre svega humanitarne, ali i sve ono što čine u borbi za rodnu ravnopravnost koja je u njihovom kraju za desetku.

СТИГЛИ ДАРОВИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Удружење жена Рудар помаже свом Угљевику

foto Mitrić

Izborile su se, pored ostalog, da žene budu zastupljene i te kako u lokalnoj vlasti, na najvišim dužnostima, ali i ovdašnjim najvažnijim ustanovama. Njihovi rezultati su, kako kaže Petra Perić, jedna od pedesetak članica,  vidljivi na sve strane, a posebno ih raduju dobre veze koje imaju, ne samo u RS i BiH, već i na prostorima nekadaše SFRJ.

- Za krsnu slavu opštine, Svetu Petku, stigao je defibrilator za ovdašnji Dom zdravlja, koji je kupila opština Kidričevo na molbu Pavle Veler - priča Perićeva. - Od njih smo dobili i defibrilator za obuku i lutke koje je darovao Crveni krst Cirkovci i njihova predstavnica Pavla Veler. Inače Pavla je živela sa svojim porodicom u Mezgraji do svoje 10 godine. Sve ovo je išlo preko našeg udruženja.

Darodavci iz Slovenije, na čelu sa divnom i humanom ženom Pavle Valer, bili su gosti ugljevičke slave, a među njima, pored aktivistkinja CK Cirkovci i oni iz Udruženje seoskih žena i devojaka Kidričevo. One su u Centru za kulturu Ugljevik priredile izložbu slika, svojih tradicionalnih rukotvorina i poslužile sve posetioce njihovim kolačima i vinom. Odmah su pozvale koleginice iz UŽ "Rudar" da uzvrate posetu i da one predstave u Sloveniji našu nacionalnu kuhinju i deo nacionalnog kulturnog blaga Srba pod Majevicim.

U Kidričevu se redovno kad su svetkovine intonira himna Republike Srpske i vijore zastave Republike Srpske i Ugljevika.

                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)