MATICA SRPSKA PREŠLA DRINU: Saradnja sa Ugljevičanima

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 10. 2023. u 16:18

OPŠTINA Ugljevik odavno je stasala u veliki kulturni centar Srba, mada je mala po površini ali po čuvanju i negovanju nacionalnog blaga ispred mnogih većih sredina ne samo na levoj i desnoj obali Drine.

МАТИЦА СРПСКА ПРЕШЛА ДРИНУ: Сарадња са Угљевичaнима

Foto V Mitrić

Očuvanje jezika i azbuke, i njihova afirmacija kao i ukupnog kulturnog blaga nešto je na čemu se u ovoj podmajevičkoj opštini neumorno radi decenijama i godinama.

Ovo je istaknuto prilikom svečanog čina potpisivanja protokola o saradnji između Matice srpske i opštine Ugljevik. Ugovor je u ime opštine potpisao načelnik Vasilije Perić a u ime Matice srpske njen potpredsednik profesor dr Jovan Delić.

Delić je istakao da Matica srpska od danas u opštini Ugljevik ima ozbiljnog člana i saradnika i posebno izrazio zadovoljstvo jer je ovaj sporazum potpisan u dane kada ova podmajevička opština proslavlja svoju zaštitnicu i krsnu slavu Svetu Petku Paraskevu.

- Matica srpska je poslednje dve godine radila intenzivno na povezivanju gradova i u Srbiji i izvan Srbije sa maticom, da bi probudila naučne i druge potencijale koje postoje u mestima sa kojima potpisujemo protokole o saradnji, a s druge strane na neki način finansijski ojačala sebe samu za one poslove koje rade na terenu i tiču se duhovnih poslova, a to su jezik, književnost i istorija - rekao je Delić.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo jer je ozvaničena saradnja prema njegovim rečima sa najstarijom instutucijom iz oblasti kulture, književnosti i nauke i dodao da ovaj sporazum mnogo znači opštini Ugljevik.

- Matica srpska je uspela da duhovno objedinjuje sav srpski narod gde god Srbi živeli, da li je to u rasejanju ili matici - rekao je Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)