MAJEVICA UKLANJA MINE: U ugljevičkom i loparskom kraju akcija deminiranja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 10. 2023. u 12:52

U UGLjEVIČKOM i loparskom kraju u toku je deminiranje kao deo projekta "Majevica bez mina". Očekuje se da Ugljevik u ovoj, a Lopare u godini koja dolazi, budu proglašeni oštinama bez minskog rizika.

МАЈЕВИЦА УКЛАЊА МИНЕ: У угљевичком и лопарском крају акција деминирања

Foto :V.Mitrić

To potvrđuje Goran Ždrale iz Centra za uklanjanje mina, a Regionalne kancelarije Pale i opštine Teočak i Sapna u FBiH, koje su u neposrednom susedstvu, sprovode taj posao, uz finansijsku podršku vlade Nemačke.

Deminiranje u loparskom kraju počelo je prošle godine, a povereno je deminerskoj organizaciji Norveška narodna pomoć, a u Ugljeviku je deminerska organizacija "Mag" počela u maju ove godine.

Ždrale kaže da su aktivni na devet lokacija u Ugljeviku, gde je pronađeno dvadesetak mina i isto toliko drugih minsko-eksplozivnih sredstava, što je i očekivano jer je nakon rata na ovom području urađeno vojno uklanjanje mina.

- Kada je reč o Loparama, situacija je dosta složenija i specifičnija, definisana su četiri velika projekta, a aktivnosti se trenutno izvode samo na jednom od njih koji obuhvata područje Majevice i do sada je pronađeno 160 minsko-eksplozivnih sredstava svih vrsta, protivpešadijskih i protivtenkovskih mina - navodi Ždrale.

Sredstva

POSEBNU zahvalnost upućujemo Misiji OEBS-a u BiH, kao i Ambasadi Nemačke koji su prepoznali značaj ovog projekta i obezbedili sredstva od oko devet miliona evra da se projekat uspešno realizuje, kaže načelnik Lopara Rado Savić.

Naredne godine će da rade na tri velika i odgovorna posla - Brusnica, Piperi i Lopare tri i nadaju se da će taj veliki posao da urade i valjano i na vreme, kako bi Lopare u 2025. godinu ušle kao opština bez rizika od mina.

Važnu podršku deminerima daju iz ŠG "Majevica" Lopare, koje je pomagalo da se što hitnije sanira pristup lokacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)