NA VRHU DINARE USTAŠKI SIMBOLI: Srbi iz Federacije BiH osudili svako isticanje nacizma i fašizma

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 10. 2023. u 07:00

NA Troglavu, najvišem vrhu Dinare, iscrtan je ustaški simbol slovo "U" i ispisana poruka - "Za dom spremni". Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović osudio je ispisivanje ustaških simbola na Dinari, navodeći da je skoro svaka srpska porodica u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Livnu tokom Drugog svetskog rata imala gubitke upravo od ustaša.

НА ВРХУ ДИНАРЕ  УСТАШКИ СИМБОЛИ: Срби из Федерације БиХ осудили свако истицање нацизма и фашизма

Ustaški simbol Dinara foto Fejzbuk

- Stanovništvo koje je stradalo od nacista i fašista je uplašeno upravo zbog ispisivanja tih simbola. Gotovo da nema srpske porodice u ovom kraju koja nije imala gubitke od ustaša tokom Drugog svetskog, ali i poslednjeg rata - rekao je Radanović.

Osudio je svako isticanje nacizma i fašizma i podsetio da su Hrvati koji su živeli oko Dinare bili sa ustašama.

- Hrvatska sela ispod Dinare bila su naseljena ustašama, a tokom poslednjeg rata oni su baštinili ustašku tradiciju - naveo je Radanović.

Podsetio je da su veliki zločini počinjeni nad Srbima u Krajini, i da su Hrvati i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata koristili ustaške simbole.

Zastrašivanje

OVAKVI natpisi imaju za cilj da zastraše sve dobronamerne i slobodoljubive građane, a posebno i ovo malo Srba koji žive na prostoru Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova, istakao je Brane Pećanac. Dodaje da su ustaški natpisi mračne poruke, ali da ne mogu da zastraše srpski narod koji danas živi u teškim uslovima na svojim vekovnim ognjištima.

- Na području Krajine u operaciji "Zima 94" učestovala je jedinica HOS pod komadom Marka Skeje iz Splita koji i danas pravi incidente u Hrvatskoj kada su u pitanju Srbi, a opštepoznato je da je HOS koristio parole za "Dom spremni", ali i slovo "U" - istakao je Radanović.

Predsednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac rekao je da se ustaškim natpisima na Dinari šalje poruka da Srbi nisu dobro došli na svoju vekovnu zemlju, da nisu poželjni i da treba da odu. Kaže da iz Saveza srpskih udruženja osuđuju ispisivanje ustaško-fašističkih natpisa na Dinari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!