NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ČUVANJE SEĆANJA NA POGINULU BRAĆU: Godišnjica herojske bitke za Smoluću

Novosti online

30. 08. 2023. u 19:00

BITKA za Smoluću, u kojoj je 30.avgusta 1992. godine, iz okruženja oslobođeno više od sedam hiljada meštana srpskih sela sa područja Tuzle, bila je jedna od najhumanijih bitaka pripadnika VRS.

ЧУВАЊЕ СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛУ БРАЋУ: Годишњица херојске битке за Смолућу

Foto: Printskrin RTS

 U proboju u kojem su oslobođeni meštani Smoluće, Tinje i Potpeći poginulo je 77, a ranjeno 200 civila. Povodom Dana oslobođenja služen je pomen, a položeni su i venci na spomen-obeležje poginulim borcima i civilima na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Nakon 31 godinu od probijanja obruča hrvatsko-muslimanskih snaga, meštani Smoluće, Tinje i Potpeći sećaju se najtežih ratnih dana provedenih u neprijateljskom okruženju:

- Bili smo puna tri meseca u okruženju i oni su nas svaki dan napadali, a nisu izveli združenu akciju, njih je bilo 10.000 mogli su da nas "pojedu" kako kažu, međutim oni su svakodnevno napadali od Lukavca, Srebrenika, Gračanice, Tuzle i svaki dan smo imali jednog ili dva poginula ili ranjena, to je bilo psihološko iznurivanje - kaže Vlado Todorović, komandant odbrane Smoluće.

Oslobađanje oko 7,5 hiljada ljudi iz ovih sela, ostalo je upamćeno kao jedna od najhumanijih operacija VRS.

-U toj operaciji su bile uključene jednice IBK, ali su bile uključene i jedinice manjeg sastava iz drugih korpusa - priseća se general Budimir Gavrić, ratni načelnik štaba IBK VRS.

Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, ističe da je obaveza svih da se čuva sećanje na poginule borce.

- Svi mi imamo obavezu posebno prema našoj poginuloj braći da sačuvamo Republiku  Srpsku, ta obaveza postoji kako prema poginulima tako i prema budućim genaracijama - naglašava Ostojić.

U Smolući, Tinji i Potpeći pre rata bilo je oko 5.000 srpskih domaćinstava. Većina stanovništva, nakon izbeglištva, naseljena je na području Bijeljine, Ugljevika i Brčkog.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu