TEŠKA GODINA ZA VEĆINU TREBINJSKIH VINOGRADARA Manje grožđa, veće cene

D.Curać

14. 08. 2023. u 09:15

PRVE berbe grožđa u trebinjskim vinogradima trebalo bi uskoro da počnu, ali već sada je izvesno da u poslednjoj deceniji nije bilo teže godine i da će pojedini prinosi biti umanjeni i do 50 odsto. Samim tim grožđe i vino ove jeseni biće znatno skuplji, a procenjuje se da će cene rasti do 30 odsto.

ТЕШКА ГОДИНА ЗА ВЕЋИНУ ТРЕБИЊСКИХ ВИНОГРАДАРА  Мање грожђа, веће цене

D. Curać

Samo proleće bilo je izrazito kišno, potom je stigao julski toplotni talas, a avgustovske kiše dodatno su otežale posao pa će zbog nepovoljnog vremena i kašnjenja u dozrevanju i berba početi kasnije.

- Plamenjača je ove godine desetkovala vinograde, a sa toplotnim talasima usledila je i pepelnica. U poslednjih 10 godina nismo imali ovako izazovnu godinu - kaže agronom Igor Dabić.

Nepovoljne vremenske prilike su zahtevale više tretiranja, a u krajnjoj liniji manji prinos i skuplju proizvodnju.

- U vinogradima u kojima na vreme nisu sprovedene zaštitne mere rod grožđa bi mogao da bude manji i do 50 odsto. Čak i oni koji su sve radili kako treba, mogu očekivati manji rod - kaže Dabić.

Poskupljenje do 30 odsto

Oni koji kupuju grožđe kako bi proizvodili vino ili rakiju, moraće izdvojiti znatno više novca u odnosu na prošlu godinu. Vranac koji se lani prodavao po 1,50 ove godine biće dve marke po kilogramu, a i ostale sorte biće skuplje najmanje 30 odsto.

U najvećem vinogorju u Srpskoj, kojim gazduje "Agrofin" i pod vinogradima ima oko 160 hektara, očekuju za oko 10 do 15 odsto manji prinos nego lane. Sada je, kažu, faza šaranja zrna i važno je da budu sunčani dani da bi grožđe sazrelo, a berba bi trebalo da počne od 5. do 10. septembra, s tim da berba šardone počinje za nekih 20 dana.

I u vinogradima Petijević uspeli su da sačuvaju svoje grožđe i to zahvaljujući redovnim tretmanima.

- Imali smo znatno veći broj prskanja, ali na kraju smo, ipak, zadovoljni - kaže Ranko Petijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom